НОВИНИ

Делян Добрев: Ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала

Промените в търговията с електроенергия няма да се отразят на регулирания пазар и на битовите потребители, увери в студиото на „Денят започва“ педседателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Мерките за либерализиране на пазара на ток налагат промени в съществуващия закон за енергетиката, обясни Добрев. В момента 55 на сто от търговията се прави на свободния пазар. На него вече ще търгуват и централите, чието производство досега се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които произвеждат над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, с изключение на т.нар. „Американски“. Там се водят преговори с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и собствениците, като амбицията е до 2-3 месеца да има реален напредък, каза Добрев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 07.02.2018
Чете се за: 02:51 мин.
У нас

На срещата с премиера, която по мнението на всички е била много ползотворна, са уточнени три неща - мерки, които трябва да изпълни Парламентът, мерки, които трябва да изпълни кабинетът и мерки, които са отговорност на дружествата, заяви Делян Добрев. По отношение с уравновесяването на свободния пазар проблемът дойде от последните месеци на миналата година, допълни той.

Делян Добрев: Търговците на електроенергия бяха закупили на свободния пазар енергия за около 80 лева и бяха изпратили оферти към фирмите за същата тази енергия за 118 - 120 лв. Как се получава тази разлика, ще установи Комисията за защита на конкуренцията и ако има нарушения, тя ще предприеме необходимите санкции.

Задължихме производителите на енергия над 5 мвт. ч. без преференциални цени да порадват енергията на Българската независима енергийна борса, като така се гарантира прозрачност и достъп до пазара на едро, допълни Добрев. След въвеждането на този законов текст, който функционира от 1 януари, ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала, като цените са паднали до около 70 лв., колкото е реалната пазарна цена.

Делян Добрев: Почти всички мерки, за които се разбрахме, са предложени от Световната банка преди почти две години. Ние не правим нищо извънредно, не са просто хрумвания в кабинета на премиера, а са плод на дългогодишен анализ.

Мерките се въвеждат чак сега преди протестите на работодателите, защото моделът на Световната банка е предполагал нов Закон за енергетиката, заяви Добрев. Сега обаче ще се въведат корекции в настоящия закон.

Делян Добрев:Един нов закон за енергетиката иска много усилия и голям юридически капацитет. Имаме един юрист и един експерт в Комисията и те не могат да се справят с тази тежка задача. Намерихме начин в съществуващия закон да променим текстовете, като въведохме 90 процента от предложенията на Световната банка.

Той увери, че предложенията не въвеждат регулиран пазар или повишаване на цената на тока. С т.нар. „Американски централи“ протичат преговори, а договорите с тях не са съвместими с европейското право, за което са наясно и самите те, заяви Добрев. Той изрази надеждата в следващите месеци да се реши този въпрос.

Делян Добрев: За цени на регулиран пазар никога не говоря, защото има независим регулатор, който определя тези цени. Но ако го цитирам от изказвания вчера, тези промени касаят свободния пазар, който в България в момента е 55%. По-малката част от електроенергията в България се продава на регулирания пазар. Процесът на либерализация по отношение на регулирания пазар намалява.

Добрев заяви, че ситуацията в края на годината, когато цените на свободния пазар са били повишени за бизнеса, показва опит за манипулиране. Заради това част от тях са се върнали в регулирания пазар, защото там се е оказало по-изгодно, допълни той.

;

ПРОЕКТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ ЕНЕРГИЙНИ МОЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

Следващите десет години не можем да говорим за дефицит на мощности, имаме дефицит от 30 процента на мощностите в момента, заяви Делян Добрев. Миналата зима, която беше извънредно студена, е постигнат рекорд за консумиране на енергия от 8 000 мгвт/ч, но и тогава енергийната система е издържала, допълни Добрев.

Делян Добрев: Мисля, че имаме достатъчно инсталирани мощности.

Правим проучване дали може да се изградят допълнителни ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй, заяви Делян Добрев. Това не предрешава решение, свързано с оборудването за АЕЦ „Белене“, за което няма решение.

Делян Добрев: Трябва да има такова, защото въпросът не бива да се отлага в делото. Арбитражното дело завърши преди година и половина и България е собственик на оборудването. Платихме оборудването на цена без допълнителни разговори. Още тогава предложих да се стартира процедура по приватизация на проекта.

Има много варианти пред проекта - продажба или смесено участие на държавата, заяви Добрев. Най-важното е държавната енергетика да не дава повече пари по проекта, допълни той. Според него най-важното е сделката да се сключи на принципите на свободния пазар, така че държавата и потребителите да не се натоварят с плащания за ангажименти за закупуване на енергията на преференциални цени.

Делян Добрев: Инвеститорът да поеме риска от инвестицията и да продава на свободния пазар, без да му се гарантира цена или изкупуване. Всичко останало би означавало държавата, хората и бизнесът да се натоварят с допълнително плащане.

ГАЗОВ ХЪБ БАЛКАН

Проектът се развива според плановете, заяви Добрев. От Провадия до Сръбската граница най-вероятно ще се изгради инфраструктурата, но според него по-важни са проучванията за газ в Черно море.

Делян Добрев: Дано намерим толкова много газ, та да запълним Газовия хъб с български газ. Знаем със сигурност, че в блок Хан Аспарух на север от Бургас до Румъния има въглеводороди. В този блок е открит нефт. Това, че компанията инвестира в блок „Хан Аспарух“ означава, че там има потенциал.

Добрев заяви, че в рамките на следващите две години компанията, която извършва проучвателните сондажи - „Тотал“ и „Репсол“, ще трпябва да ги довърши и вероятно ще подаде заявление към Министерството на енергетиката за концесия. В другия голям блок „Силистар“ процедурата също е успешна и е спечелена от „Шел“, напомни Добрев. Те планират проучвателен сондаж.

Ако надеждите се оправдаят, това ще е най-добрата новина за българската енергетика от последните 30 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров - Ревизоро: Най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата
Емил Димитров - Ревизоро: Най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата
Ситуацията на световните фондови пазари започна да се успокоява
Ситуацията на световните фондови пазари започна да се успокоява