НОВИНИ

Най-мощната ракета създавана някога беше изстреляна успешно

Най-мощната ракета създавана някога беше изстреляна успешно от Космическия център Кенеди във Флорида. Плановете са тя да се използва за мисии в далечния космос, дори до Марс. "Фалкън Хеви" - Машината на бъдещето, е проект на компанията "Спейс Екс". А основателят й Илън Мъск - създаде още един прецедент - прати личния си автомобил в космоса.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:10, 07.02.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света

22.45 българско време. Миг от историята, съпроводен с аплодисменти. Стартовата площадка е 39А на Космическия център Кенеди, използвана при мисиите до Луната.

Илън Мъск, основател на компанията "Спейс Екс": Все още се опитвам да осъзная какво се случи, изглеждаше ми сюрреалистично.

Гигант като "Фалкън Хеви" не се е изправял на космодрума във Флорида от 1973 г., когато ракетата "Сатурн V" е изстреляна към Луната. Дълга 70, широка 12 метра, с два странични ускорителя - използваните и досега ракети "Фалкон 9" и общо с 27 двигателя.

Може да изведе в орбита товар, равен на 18 самолета "Боинг 747" с пълни резервоари, натоварени с пътници и багаж. Това е два пъти повече отколкото при използваните до момента ракети, при това при три пъти по-ниска цена на полет.

Рискът нещо да се обърка беше огромен.

Илън Мъск, основател на компанията "Спейс Екс": В главата ми беше само видението на експлозия на стартовата площадка, колела, които се търкалят и сгромолясващото се лого на компанията. За щастие, това не стана.

Около три минути след старта, двете странични ракети се отделиха, насочиха се обратно към Земята и се приземиха синхронно на десетина метра една от друга във Флорида. Централната ракета се насочи към земята, но не успя да се приземи на платформа в океана и се разби при удара във водата със скорост 500 км в час.

Д-р Камен Козарев, гл. асистент в Института по астрономия - БАН: Надявам се, че този полет ще ускори подготвянето на бъдещите мисии, защото ще намали изключително много цената за качване на килограм товар в орбита и извън земна орбита.

Единственият товар при тестовия полет беше личният автомобил на Илън Мъск - "Тесла Роудстър" с манекен с функциониращ скафандър зад волана. Тя продължи в космоса с мисията да стигне до Марс.

Д-р Камен Козарев, гл. асистент в Института по астрономия - БАН: Тя се беше запътила към орбитата на Марс, но се оказа,че двигателят е продължил да работи повече от нужното и последните траектории сочат, че тя ще стигне до астероидния пояс, тоест ще премине орбитата на Марс и ще продължи по - нататък. Така че ще видим докъде ще стигне.

А за "Фалкън Хеви" предстоят още тестове, преди да потегли надалеч в космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните предприятия създават нови възможности за работа у нас
Социалните предприятия създават нови възможности за работа у нас
Пловдивска столетница споделя тайната на дълголетието
Пловдивска столетница споделя тайната на дълголетието