НОВИНИ

Затвориха варненско училище заради опасна сграда

Училищният звънец няма да удари до края на учебната година в Начално училище „Васил Левски“ във Варна. Причината е, че сградата е опасна заради конструктивни проблеми, въпреки че е построена преди 6 години. Проблемът е установен след извършено обследване на зданието и актуализация на техническия паспорт. И докато проблемът бъде решен, 385 деца от 1-и до 4-и клас бяха изведени от сградата посред зима и ще трябва да довършат учебната година другаде.

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 07.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Според експертизата, извършена от Община Варна, най-сериозният проблем в конструкцията е провисването на плочата над стълбището на третия етаж, при което са се изкривили вертикалните подпорни стълбове.

Звездин Стоилков, директор на Общинско предприятие “Инвестиционна политика” към Община Варна: Конструктивната експертиза изрично казва, че има проблеми с междуетажните плочи и покривната плоча. Има пукнатини по гредите на физкултурния салон, неизградени греди на някои от плочите. Като заключението на експертите е, че сградата е опасна за експлоатация.

Стела Петрова, директор на Начално училище “Васил Левски” - Варна: Проблемите ги установихме заедно със специалисти, като се надявах, че не са толкова фрапиращи и фатални и нямах очакванията, че ще бъдем изведени от сградата.

Училището е построено от пловдивската фирма „Стоянстрой“ по схемата на публично-частното партньорство с Община Варна. Инвеститорът оспорва експертизата и е назначил своя.

Стоян Сариев, управител на фирмата изпълнител: След направено геодезическо замерване установихме, че провисванията на плочите никъде не са повече от 1,8 см., което е в рамките на допустимото, така че притесненията относно здравината на конструкцията, на когото и да било, са напълно неоснователни.
Звездин Стоилков, директор на Общинско предприятие “Инвестиционна политика” към Община Варна: Направихме две срещи с тях, но към настоящия момент документи от тяхна страна не са представени.

Докато двете страни изяснят кой трябва да извърши ремонт на училището - децата, техните родители и училищното ръководство трябва да се приспособят към извънредни условия. Навярно предстоят и дълги съдебни битки между Община Варна и инвеститора, ако не се стигне до решаване на проблема.

Повече по темата гледайте в предаването „Абсурдите с БНТ2“ тази вечер от 21:45 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В община Сатовча не закриват училища, дори децата в клас да са под 20
В община Сатовча не закриват училища, дори децата в клас да са под 20
Какво показа проверката за затворените дъщери в Свищов?
Какво показа проверката за затворените дъщери в Свищов?