НОВИНИ

Менда Стоянова: Ще постигнем повече от 4% ръст на БВП

Имаме сериозен ръст на приходите от данъка върху печалбата - 11%, което означава, че фирмите генерират повече печалба. Това е индикатор за развитието на икономиката. Имаме и ръст около 9% в данъка върху добавената стойност и сравнени с ръста на БВП - 3,9 - 4, означава, че тук говорим за допълнителна събираемост. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя прогнозира, че ще се постигне повече от 4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка.

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 08.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Сивата икономика не може да се измери лесно и това е причината докладите, които излизат по темата, да се разминават драстично в оценката си, обясни Менда Стоянова. Много често по отношение на контрабандата, сивата икономика и корупцията изследванията са на база на анкети, на усещания на хората, за едно или друго явление, което в никакъв случай не може да бъде мярка, обясни Стоянова.

Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси: Не бива да отричаме, че има сива икономика - има сива икономика и борбата с нея се води. Тя е малко неравна, както обикновено, но през последните години има значителни успехи и те се виждат в цифрите по изпълнение на бюджета и на отделните данъци.

С конкретен процент за дял на сивата икономика Стоянова не се ангажира. Но обясни, че тя е най-много в секторите, в които се продават стоки директно на населението - в търговията, селското стопанство и земеделието. Контролът е единият фактор, който може да влияе на сивата икономика, но доказано това не е основният начин, коментира Стоянова. По думите ѝ основният начин е развитието на обществото и икономиката.

Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси: Колкото повече се развива икономика, колкото повече нарастват доходите на хората, колкото повече имаме ръст в различните сфери, толкова повече ще се изсветлява икономиката.

Тя допълни, че бюджет 2017 е приключил на излишък, при планиран дефицит от 1,4%. Това по думите й е резултат от два фактора, единият от които е повишените приходи. Приходите в бюджет 2017 са с около 350 милиона над планираното, обясни Менда Стоянова, а по отношение на неизпълнените разходи каза, че главно са инвестиционни - най-вече заради това, че през 2017 година не са стартирали много големи проекти.

Още от разговора гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висш сътрудник на Тръмп подаде оставка
Висш сътрудник на Тръмп подаде оставка
Румен Гечев: Близо 30% от БВП е сивата икономика
Румен Гечев: Близо 30% от БВП е сивата икономика