НОВИНИ

Европейските лидери трябва да постигнат съгласие за европейския бюджет

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел на неформална среща на върха. Най-важните теми в дневния ред са бюджетът на Съюза след Брекзит и процедурата по избор на нов председател на Европейската комисия. Вчера част от европейските лидери, сред които и българският министър-председател Бойко Борисов, присъстваха на вечеря, по покана на белгийския премиер Шарл Мишел. Събитията следи кореспондентът ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:19, 23.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

За първи път белгийският премиер организира подобна вечеря преди среща на върха в Брюксел. Неговата идея, както споделиха от кабинета му, е да изгради мостове. Мостове между различните държави в ЕС, които са от различни географски части - отдалечени една от друга не само географски, но и в своите позиции, свързани с това как например да се изразходват европейските средства или как да се справят европейските държави с миграцията.

Тази вечеря беше по-скоро проучвателна педи днешната среща на върха тук в Брюксел. В нея участваха петте най-големи държави в ЕС - Германия, Франция, Италия, Испания и Полша. Българският премиер Бойко Борисов също беше поканен от тази част на Европа, в която се намира България беше само той.

Днешната среща е неформална, но в същото време е е много важна, защото европейските лидери трябва да постигнат съгласие за европейския бюджет и за многогодишната финансова рамка на ЕС.

Има разнопосочни мнения за това от къде трябва да дойдат парите, за да се запълни дупката, която се отваря в бюджета след напускането на Великобритания. Разбира се, големите държави нетни платци, като Германия, не искат да плащат по-големи вноски в ЕС, но за съжаление това ще се наложи за тях. По-малките държави като България например, защитават кохезионната политика и не искат европейските фондове да бъдат орязани. Предстоят интересни дискусии.

Друга много важна тема е как ще се избира наследникът на Жан-Клод Юнкер след европейските избори догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова подаде оставка заради сделката с ЧЕЗ
Теменужка Петкова подаде оставка заради сделката с ЧЕЗ
Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине най-щателна проверка от КЗК и КЕВР
Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине най-щателна проверка от КЗК и КЕВР