НОВИНИ

Студ и сняг в Европа

Рекордно ниски температури, сняг на места, където не е валяло от години, затворени училища, транспортен хаос и отменени полети. Такава е ситуацията на Балканите и в Западна Европа. Ледената вълна взе и жертви - от петък насам най-малко 46 души. Редица европейски градове разкриват временни приюти за бездомници. И докато почти цяла Европа е в плен на "ледена епоха", в Далечния Север наблюдават необичайно топло време и топене на ледовете.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:49, 28.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Наричат го "Звяра от Изтока" - студеният фронт, обхванал почти цяла Европа. Във Великобритания днес беше най-студеният ден от близо 30 години. Студ и сняг сковаха кралството, стотици училища останаха затворени, а по земя и въздух настъпи транспортен хаос.

В Ирландия има най-обилните снеговалежи от 26 години насам, а местни жители побързаха да се запасят със стоки от първа необходимост.

Лошото време обхвана Испания и Португалия, където част от по-младите хора споделят, че за първи път в живота си виждат сняг.

Заради "Сибирската мечка", както холандците наричат студената вълна, каналите в Амстердам да започнаха да замръзват. Движението на лодки е забранено, за да може да се образува дебела ледена покривка, по която да се карат кънки.

Между 8 и 20 под нулата е в Германия. Утре в Берлин се готвят за минус 13.

Румъния остава сред най-студените точки на Балканите. По крайбрежието на Константа смразяващият студ създаде и красиви ледени картини.

Първа жертва на студената вълна в Сърбия, където възрастен мъж е починал от измръзване. В няколко области е обявено извънредно положение.

А докато Европа мръзне, в-северната точка на Норвегия - Свалбард, е над нулата. Именно необичайното затопляне и навлизането на топли вълни от океаните към Северния полюс, е причина студеният арктически фронт да достигне Европа.

Според учените, това явление ще се наблюдава все по-често заради предизвиканото от човека глобалното затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена дари бащината си къща, за да спаси църквата в родното си село
Жена дари бащината си къща, за да спаси църквата в родното си село
В Женева Сергей Лавров коментира ядреното разоръжаване
В Женева Сергей Лавров коментира ядреното разоръжаване