НОВИНИ

Сотир Цацаров: Няма забавяне в действията на прокуратурата в Пловдив

Главният прокурор обяви, че Няма забавяне в действията на прокуратурата в Пловдив, нито в изнасянето на информация по случая. Сотир Цацаров подчерта, че версиите са били противоречиви, но е свършена много работа и събраните доказателства са категорични. Във връзка с искането за законови промени в текста за неизбежната отбрана, главният прокурор призова да се подходи внимателно и без популизъм, и да не се спекулира със страховете на хората.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:52, 07.03.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Главният прокурор не се ангажира с мнение - дали са нужни промени във връзка с неизбежната отбрана. Той призова обаче да не се действа на парче, а да се направи задълбочен анализ на практиката и на становището на Конституционния съд.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Трябва да вярваме, че това ще се прави с мисъл и това няма да се прави по конюнктурни подбуди или с цел да се извлекат политически дивиденти. Много ми беше странно да съчетая искания за промени в чл. 12, комбинирани с предишни искания за тотално либерализиране на режима за носене на оръжие и с призив, който съществува все още на сайта на политическа партия, която е елемент от управляващата коалиция, според която - свободният човек е въоръженият човек.

Направените вече законови промени - за бегълците от правосъдието, Цацаров обсъди днес с депутатите от Правната комисия. Дискусиите по темата се подновиха след 6-торното убийство в Нови Искър. Според главния прокурор мерките дават резултат. За последните 4 месеца от над сто осъдени, само 4-ма са се укрили. Общо броят на избягалите с ефективни присъди, най-често за ПТП-та и кражби, към момента е малко над 900. За 700 от тях има данни, че са в чужбина.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Трудно е да се направи географска карта с преобладаващите дестинации, в които 700 от 925 отклонили се от правосъдие са се укрили. Спектърът е изключително разнообразен.

След заседанието Цацаров коментира и 2 актуални сигнала до него от последните дни. За концесията на природен парк "Пирин" е образувана прокурорска проверка по сигнал на партия "Зелените". Главният прокурор коментира, че в него се съдържат много конкретни данни, по които ще бъде изискана документация и ще се възложат проверки на Агенцията по приватизация.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Сигналът обхваща на първо място действителната собственост на концесионера, на второ място начинът на сключване на концесионния договор. На трето място дали концесионната територията по договор съответства на тази, която фактически се използва от концесионера. И най-сетне поставят се въпроси за обвързаност между концесионер и спортна федерация по зимни спортове.

Прокуратурата няма да проверява произхода на средствата на купувача на ЧЕЗ, както поиска БСП. Цацаров припомни, че това вече се прави от ДАНС и НАП. Във това изречение, състоящо се точно от 2 реда, не се твърди каквото и да било престъпление. Иска се проверка на произход средства.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Ще ми се да вярвам, че в качеството си на колега, включително бивш следовател, г-жа Нинова не би подписала такова искане. Тоест отнасям го по-скоро към всички елементи на политическата дискусия, които се използват в тези дни, включително в днешния ден.

По сигнала на БСП - прокуратурата все пак ще извърши проверка - на приватизацията на държавните дялове в ЧЕЗ. Ще бъде направена и ревизия на всички дела, свързани с нарушения в дружеството, които започнаха след февруарските протести за цената на тока през 2013-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на март трябва да са готови нови текстове в НК за неизбежната отбрана
До края на март трябва да са готови нови текстове в НК за неизбежната отбрана
Строителството на магистралата Русе-Велико Търново ще започне най-рано през 2019
Строителството на магистралата Русе-Велико Търново ще започне най-рано през 2019