НОВИНИ

Как ще се решават конфликти между частни инвеститори и държава членка от ЕС?

Конфликти между чужди частни инвеститори и държава членка от Евросъюза не могат да се решават от арбитражен съд, това реши Съдът на Европейския съюз. Според решението двустранните договори за защита на инвестициите, които имат арбитражна клауза, противоречат на правото на ЕС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:25, 08.03.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

През 1991 година Холандия и тогавашната Чехословакия сключват двустранен договор за взаимна защита на инвестиции. Пред 2004 година Словакия, която вече е член на ЕС, отваря пазара си за местни и чужди дружества, предлагащи здравноосигурителни услуги. Така холандската застрахователна компания Ахмеа попада в Братислава. През 2006 година обаче Словакия преразглежда либерализацията и със закон забранява разпределянето на печалби от частна здравноосигурителна дейност.

По силата на договора от 1991 г., холандското дружество завежда арбитражно дело срещу Словакия в германския град Франкфурт. Арбитражният съд решава, че Словашката държава трябва да прати 22 милиона евро на Ахмеа. Братислава обжалва решението на арбитража и делото стига в Съда на Европейския съюз.

Решението на съда е, че присъждането на обезщетение на холандската компания в рамките на договор, наследен от бивша Чехословакия, нарушава европейското право. Делото се следи отблизо заради 196 двустранни договора между държави от ЕС, които съдържат арбитражни клаузи. Сделката между България и чешката енергийна компания ЧЕЗ също съдържа арбитражна клауза, по силата на която се води дело във Вашингтон.

Източник на БНТ в Европейския съд обаче не се ангажира с позиция дали решението на съда ще има последствия и върху делото, което ЧЕЗ води срещу България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ се срещна в парламента с кметове на малки населени места
ГЕРБ се срещна в парламента с кметове на малки населени места
Делото за продажбата на държавния дял в EVN беше върнато на прокуратурата
Делото за продажбата на държавния дял в EVN беше върнато на прокуратурата