НОВИНИ

Днес в София беше открит престижният форум „Опера Европа“

Директори, мениджъри, режисьори и импресарии от 87 световни оперни театри са у нас по покана на академик Пламен Карталов. Те ще обменят идеи как се правят качествени оперни спектакли в съвременните условия. Елитът на световната опера ще е и сред гостите на премиерата на операта „Янините девет братя“ тази вечер.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева Недялко Данов
20:29, 22.03.2018
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Операта „Янините девет братя“ отново е на сцената на Софийската опера. В проекта театърът е заложил международния си престиж. Тази вечер спектакълът е поставен на оценката на световни специалисти в жанра, а след два месеца ще даде начало на гастрола на трупата в Болшой театър.

Петър Бучков: Много рядко се поставя тази опера, защото тя е с изключително трудна партитура, но толкова красива, толкова могъща музика. Нека да я направим като хората. Нека публиката да оцени нашите композитори, нашата култура какви постижения има.
Габриела Георгиева: Аз съм такъв тип певица, че за мен водещото е емоцията и разчитам точно на това - да вляза в сърцата на хората точно с тази емоция, с това, с което ще ги провокирам да се замислят. Не да слушат тонове и да пея едни красиви тонове само. Аз просто искам да развълнувам хората и да излязат от спектакъла с едни въпроси, на които да си отговорят.
;

В спектакъла участва и група момчета, които нямат никакъв опит в операта. Тяхното присъствие обаче ще донесе специфичен колорит на постановката.

Кукери сме от най-голямото село, което се занимава с такъв обичай- това е село Ярджиловци, Пернишка област. Едни от най-големите маски, които ще участват в спектакъла. Те наподобяват нещо може би на два метра, имаме и два метра и тежат около 60 килограма..

Акад. Пламен Карталов вече знае какъв е вкусът на успеха, който му носи това заглавие. Предишната му постановка на „Янините девет братя“ има широк отзвук в артистичните среди.

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: Поставих я 1984 г., но това е с един нов прочит на произведението и мисля, че Пипков, ако беше жив щеше да открие тази иносказателност в идеите на режисурата, които мисля, че най-близко кореспондират с това, че той избира един средновековен сюжет с намерението тя да звучи съвременно.

Завесата за „Янините девет братя“ се вдига тази вечер. Аплаузите на публиката ще измерят дали труда на артистите през последните месеци се е увенчал с успех.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жив класик на независимото кино гостува в Пловдив
Жив класик на независимото кино гостува в Пловдив
Срещата на върха в Брюксел: Очаква се решение за срещата ЕС-Турция
Срещата на върха в Брюксел: Очаква се решение за срещата ЕС-Турция