НОВИНИ

Тихомир Безлов: Бягството на тези затворници е изключително тежък инцидент

Това,което се случи вчера, е огромен и изключително тежък инцидент. Бягство от най-охранявания затвор и то на толкова тежко осъдени е уникален инцидент, вероятно един от най-тежките в страната. Това каза в "Денят започва" Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията, който заяви, че бягството от затвора на такива тежки криминални престъпници може да се превърне в много изкушаващо усилие със сериозни последици за обществото, криещо социални и политически рискове.

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 04.04.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Има много пластове на проблема затвори. Голямата тема е, че затворите са се превърнали в един различен от нашия свят, но в който има собствени правила. Свят, с който ние се съобразяваме - държава,институции, общество. Затворът си има собствен ред, който го определят вътрешните йерархии в затвора, престъпниците ,които са си направили йерархия. Там си има кметове. Ако Вие попаднете там, вътрешният свят ще ви накара повече да се съобразявате, отколкото самите надзиратели. Там имате такси за всичко. За да живее нормално един затворник, сигурно месечният разходът е по-голям, отколкото да си наеме апартамент в София.

По думите му затворите са изключително недофинансирани и остарели. Безлов заяви, че има огромни проблеми от финансирането до вътрешно-затворнически общества и различни йерархии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват консултации за съставяне на правителство в Италия
Започват консултации за съставяне на правителство в Италия
Шевици върху великденски яйца
Шевици върху великденски яйца