НОВИНИ

Нови разкрития по случая "Скрипал" - между Москва, Хага и Лондон

Шефът на руското външно разузнаване определи отравянето на семейство Скрипал като постановка на британските и американските служби. В Хага по искане на Москва заседава Организацията за забрана на химическото оръжие. Британската делегация отхвърли като "извращение" руското предложение за общо разследване на случая Скрипал. Евросъюзът също е против инициативата на Москва.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:23, 04.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

При настоящото напрежение между Москва и Запада може да се говори за нова Студена война, заяви шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин. Според него Вашингтон замаскира диктата си като евроатлантическа солидарност.

Сергей Наришкин - шеф на службата за външно разузнаване на Русия: Дори в гротескната провокация със семейство Скрипал, съчинена грубо от специалните служби на Великобритания и Съединените щати, някои европейски държави не бързат да следват сляпо Лондон и Вашингтон и предпочитат внимателно да разберат какво се е случило.

Учени от британската лаборатория в Портън Даун заключиха, че токсинът е от групата Новичок на съветски нервнопаралитични вещества, но не могат да определят дали е произведен в Русия. От Анкара руският президент Путин изрази надежда, че здравият разум ще надделее в полза на подобряването на международните отношения.

;

„Тактика за отклоняване на вниманието и допълнителна дезинформация за избягване на въпросите“ - така британската делегация на срещата в Хага определи руското предложение за паралелно общо разследване на случая Скрипал. Инициативата на Москва вероятно няма да получи необходимото мнозинство от две трети в изпълнителния орган на Организацията за забрана на химическите оръжия. Той се избира от 192 държави-членки.

Експерти на организацията изследват проби от Солсбъри и ще обявят резултатите другата седмица. В неделя Русия отправи 13 въпроса до Техническия секретариат за информацията, предоставена от Лондон. Москва вече заяви, че ще отхвърли заключенията на Организацията за забрана на химическите оръжия, ако не участва в тестовете. Евросъюзът изрази безпокойство от тази позиция. Вместо да сътрудничи с Организацията, Русия лансира вълна от инсинуации срещу държави-членки, което е напълно неприемливо, се казва в изявление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дариха линейка на общинската болница в Гоце Делчев
Дариха линейка на общинската болница в Гоце Делчев
Как са избягали двамата затворници от Софийския затвор?
Как са избягали двамата затворници от Софийския затвор?