НОВИНИ

Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица от Бачковския манастир

На втория ден от Великден по традиция от Бачковския манастир се изнася Чудотворната икона на Света Богородица. С литийно шествие образът на Божията майка се носи на ръце до местността Клувията. Местността Клувията е мястото, на което през 1604 година се смята, че е била намерена иконата на Св. Богородица от две овчарчета.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
07:35, 09.04.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Иконата на Света Богородица е дарена на манастира през 14 век от основателите на манастира. За да бъде спасена от турските набези обаче когато манастирът е ограбван и опожаряван, монаси от манастира я занасят и скриват в скалните ниши в планината.

В началото на 17 век две овчарчета я намират в огнено сияние и я връщат в манастира, където тя вече придобива чудодейна сила.

Две години подред обаче на втория ден на Великден тя изчезва, търсят я и я откриват отново на мястото, където е намерена от двете овчарчета в местността Клувията. Така всяка година с литийно шествие във втория ден на Великден стотици вярващи придружават иконата до мястото.

По-късно през деня иконата се връща отново в манастира, а на вярващите се раздава курбан за здраве.

;

С надежда за изцелени и здрави идват много от вярващите в Бачковския манастир за литийното шествие.

архимандрит Самуил,игумен на Бачковския манастир: Искам да помоля Света Богородица и Господ Исус Христос да дадат в сърцата на всеки това, което изпитва всеки истински православен християнин - този, който е постил по време на Възкресение Христово, изпитва радост в сърцето, изпитва мир и спокойствие въпреки големите трудности, въпреки ситуациите, които са неприятни и смущават сърцето.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръчна обработка на документите на границите
Ръчна обработка на документите на границите
Съветът за сигурност към ООН заседава за Сирия
Съветът за сигурност към ООН заседава за Сирия