В студиото на "Панорама" президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) коментира геополитическата ситуация. Той заяви, че България е трабвяло да изгони „един руски разузнавач, активен в България, който има дипломатически паспорт, за да покаже солидарност с европейското си семейство.

Според него има много лидери, които дават заявка за "силни", но им липсва мъдрост.

Много лидери по света се правят на силни лидери, но малцина са мъдрите, заяви президентът Росен Плевнелив (2012-2017). Той припомни, че в исторически план след силни лидери е настъпвала голяма катастрофа, като за такива посочи Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Виктор Орбан, Доналд Тръмп и други. Като мъдър президент, който е и силен ридер, според Плевнелиев е покойният президент на Израел Шимон Перес.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017): Например, президентът на Русия е много силен - той окупира територия на съседа си, дестабилизира десетки държави около себе си. Но той за мен не е доказателство за мъдрост. Президентът на САЩ - излиза и казва "Америка на първо място". На мен ми се щеше именно президентът на Съединените щати да каже "Мир на първо място", а не да се връщаме десетилетия назад.

Плевнелиев определи действията на Виктор Орбан като "източване на демократичната държава" и определи Тръмп, Путин и Ердоган като лидери, които омаловажават демокрациите на собствените си народи. Най-големият дефицит днес е образователният, заяви Плевнелиев, защото уроците на историята не са научени.

Росен Плевнелиев в „Още от деня“: В България президентската република няма място

Росен Плевнелиев в „Още от деня“: В България президентската република няма място

В студиото на „Още от деня“ Росен Плевнелиев, президент на Р България между 2012 и 2017 г., заяви, че вижда белези да се направи опит да се въведе пре...

Днес имаме нужда от устойчиви решения и по отношение на ситуацията, в която се намира планетата, климатичните промени, глобалните кризи, заяви Плевнелиев. Нито един от "силните лидери" не дава такива, допълни той. Ако се връщаме назад към ужасните столетия на доминирането на националните интереси и велики сили, вървим към тежък конфликт, допълни бившият президент.

Росен Плевнелиев определи Българското европредседателство като по-успешно от очакваното. Според него е мъдър ход на българската държава да се поставят приоритетите ѝ като интегрирането на Западните Балкани.

Бившият президент коментира случая "Скрипал" като "интереси срещу принципи". Според него е било важно България да заеме принципната позиция и допълни, че е трябвало да се солидизира с европейското си семейство. Министърът на правосъдието Цецка Цачева възрази, че България е изразила неколкократно солидарността си към ЕС и НАТО по случая с отровения руски шпионин.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017): Трябваше да бъде изгонен един руски разузнавач, активен в България, който има дипломатически паспорт. Това щеше да позиционира България по друг начин.

Според Плевнелиев работещата формула за България не е принципът на цар Борис III "Винаги с Германия, никога срещу Русия".