НОВИНИ

Протести на остров Лесбос срещу мигрантската криза

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опита да успокои гневни жители на остров Лесбос, които протестират срещу мигрантското споразумение Европейски съюз-Турция от 2016. Съгласно клаузите му хиляди мигранти, дошли от Турция, остават на Лесбос до разглеждане на молбите им за убежище. Едва при отказ следва връщане в Турция. Островът е в обща стачка и срещу повишаването на данъците, което съвпада с туристическия сезон.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:38, 04.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Демонстранти посрещнаха премиера Ципрас на пристанището в Лесбос, където пристигна за участие в конференция. Стигна се до атака на полицейски автобус.

Без споразумението между Евросъюза и Турция нещата сега щяха да са три пъти по-зле, изтъкна премиерът. Той припомни, че преди три години всеки ден в страната са пристигали 4-5 хиляди души, но призна, че сегашната ситуация е много трудна за мигрантите и за местните жители.

;

Много от недоволните са от село Мория, където е най-претовареният бежански лагер на острова. Организацията "Лекари без граници" предупреди, че седмично на Лесбос пристигат около 500 души и пренаселеността и растящите хуманитарни нужди тласкат острова към "точката на пречупване".

Йоанис Ваксеванис - жител на село Мория: Правителството трябва да направи нещо. Всеки ден идват пълни автобуси. По това време миналата година тук имаше 18 000 души и сега ще стане същото. Нивите се пълнят с хора, вече палят огньове и горят полетата. Нямам думи.

Повече от 16 000 мигранти сега са настанени на пет гръцки острова, където очакват разглеждане на молбите им за убежище. "ДДС, бежанска криза, намерете решение, се четеше на един от затворените магазини на Лесбос. Премиерът Ципрас обеща подкрепления за миграционните власти за ускоряване на процедурите, но подчерта, че държавата няма да толерира нападения срещу бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът внесе законови поправки за наследствените пенсии на деца сираци
Омбудсманът внесе законови поправки за наследствените пенсии на деца сираци
Най-дългият мост в света се намира в Китай
Най-дългият мост в света се намира в Китай