НОВИНИ

9 души са арестувани след снощните протести в Габрово

Арести и ранени при втория протест в Гарброво заради случая, при който трима роми пребиха служител на магазин. Пострадал е един полицай и двама журналисти.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
12:06, 12.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Обстановката днес е спокойна, след 23 ч. снощи са били запалени две къщи, обитавани от роми. Покъщнината е напълно унищожена. Арестувани са 9 души, към трима ще бъдат повдигнати обвинения за възпрепятстване на действията на служителите на реда.

Томислав Дончев, вицепремиер" Не може да си позволяваме хаос. Не може да си позволяваме да има заплахи за здравето и живота, на който и да е български гражданин. И сме взели мерки във всички посоки като не сме се съобразявали изобщо кой какъв етнически произход има. Хората са гневни. От усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите. От злоупотребите със социални плащания. както ми казаха десетки граждани - тия социални помоще ги плащаме ние. И за това трябват мерки, веднага след въдворяване на спокойствие на територията на общината.
Таня Христова, кмет на Габрово: Още веднъж заявявам пред всички габровци: не заселвам роми. Нито имам желание, нито правомощия за подобен акт. Проблемът с ромите не е проблем само на Габрово. Проблемът е на цялата държава. Има 4-5 месеца до местните избори. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна.

В 13 ч. ще има заседание на Общинския съвет в Габрово, където ще бъдат обсъдени мерки, за да не се стига до ескалиране на напрежението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Има данни за забавяне на действията на полицията в Габрово
МВР: Има данни за забавяне на действията на полицията в Габрово
Премиерите на 16 европейски страни и Китай заседават в Дубровник
Премиерите на 16 европейски страни и Китай заседават в Дубровник