НОВИНИ

​90% от гласувалите казаха "да" на отделянето на Каталуния

Правителството в Мадрид обаче остава твърдо против независимостта. Лидерите на регионалното правителство в Каталуния се събраха на извънредна среща. Премиерът Пучдемон призова за международно посредничество при уреждането на кризата. Протестите по улиците на Барселона продължават и в този час.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:40, 02.10.2017
Чете се за: 01:17 мин.
По света

"Срамота", "ние гласувахме", "Махайте се, окупатори" - с тези думи хиляди каталунци настояха желанието им за независимост да бъде зачетено. Протестите продължиха през цялата изминала нощ. Продължават и днес.

Каталунското регионално правителство се събра на извънредна среща в търсене на решение на кризата. Каталунският премиер Карлес Пучдемон е категоричен - хората ясно за заявили, че искат независимост от Испания. По думите му, това е зелена светлина за задействане на процедура по едностранно отделяне от Испания.

Гняв има не само заради забраната за референдум, но и заради безпрецедентната употреба на сила срещу гласоподавателите. Ранените са близо 900, четирима са в тежко състояние.

Карлес Пучдемон, премиер на Каталуния: Първото и най-важно решение, което взехме, е да създадем специална комисия, която да разследва нарушаването на човешки права в Каталуния. Настояваме полицейските части незабавно да се изтеглят. Трябва да бъде сложен край на тези репресивни действия. В тази държава протести се провеждат от години и никога досега не е имало подобна проява на сила срещу демонстранти.

Тази ситуация няма да бъде решена без посредничество. Трябва трета страна на международно равнище да се намеси, за да постигнем някакво решение.

Каталунският премиер също срещнал затруднения с гласуването. Първоначално той трябвало да отиде до избирателна секция в Жирона, но кортежът му бил преследван от полицейски хеликоптер. Прибегнали до хитрост - кортежът влязъл в тунел, където каталунският лидер се прехвърлил в друг автомобил.

Обида сред жителите на автономния регион и гневни заглавия на каталунския печат. "Метеж", "Испанското правителство потъпка 1 октомври". Това са само част от заглавията днес.

Франсиска, продавачка: Правителството трябваше да реагира, но не беше редно това, което направиха Националната гвардия и полицията. Недопустимо е, че удряха възрастни хора и деца, просто защото са в избирателна секция.
Едуардо, продавач: Аз съм на 70 години, помня диктатурата. Това беше същото. Управляващите са наследници на режима на Франко. Не искат да се откажат от Каталуния, която за тях е като дойна крава. Осигуряваме им много пари и е нормално да искат да попречат на отцепването. Но това, което стана вчера, беше хаос, беше ужас, ударихме дъното.

Окончателните резултати от референдума трябва да бъдат готови най-късно утре. Регионалното правителство в Барселона обаче все още не съобщава кога те ще бъдат внесени в парламента в Мадрид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: Проблемът е в модела „Хасково“
Георги Свиленски: Проблемът е в модела „Хасково“
Няма кой да възстанови съборена ограда в Червена вода
Няма кой да възстанови съборена ограда в Червена вода