НОВИНИ

90% от гласувалите в Референдума в Каталуния подкрепиха независимост

Регионалното правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение са за независимост. Гласували са около 42,3 процента от избирателите в Каталуния. Бюлетина с "не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

bnt avatar logo
от БНТ
06:29, 02.10.2017
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Един проведен референдум за самоопределение, обявен предварително от испанското правителство за незаконен, 90% гласували "за" независимост, 844 ранени при сблъсъци с полицията - такава е равносметката за Каталуния. Голямата подкрепа за отделяне на областта от Испания отваря пътя пред регионалния премиер Карлес Пучдемон да обяви едностранно независимост.

Карлес Пучдемон: В този ден на надежда и страдание каталунските граждани извоюваха правото да имат независима държава, която да стане република. През следващите няколко дни моето правителство ще представи резултатите от референдума пред каталунския парламент, за да може той да приложи закона за референдума.

Испанският премиер Мариано Рахой каза, че Каталуния не е успяла да проведе референдум за независимост. По думите му, народът на Каталуния е бил подлъган да участва в забранено гласуване.

Мариано Рахой, министър-председател на Испания: Каталунските лидери знаят, че референдумът беше незаконен и невъзможен, но решиха да продължат и да атакуват върховенството на закона и демократичния модел, без да се интересуват от нищо и никого.

Испанският премиер благодари на силите за сигурност, че са се придържали към закона. Рахой призова за среща на всички испански политически партии, за да се обсъди бъдещето на страната след референдума.

Обявеният за незаконен референдум за самоопределение на Каталуния постави страната в най-сериозната конституционна криза от десетилетия насам.

Дъглас Чапман, наблюдател от Великобритания: Испания е много важна демократична и модерна европейска държава в рамките на Европейския съюз. Това носи със себе си огромни отговорности. Но мисля, че начинът, по който се намеси държавата и опитите този вот да бъде манипулиран са много, много тъжни.

А хората в Барселона празнуваха след обявяването на първите резултати от вота. Но и изразиха възмущението си от действията на силите за сигурност.

Ана-Мария от Барселона: Жертвите са тук, ние сме жертвите. Повече от 700 души са в болница. Нямаше как да гласуваме, местехме се от място на място. Какво е това? Не сме престъпници, не сме крадци, нито корумпирани. Само искахме да гласуваме.

Как се стигна дотук? През 2006 г. испанският парламент гласува за нов статут на Каталуния, в преамбюла бе записана дефиницията "нация" в рамките на испанската държава.

След искане на консервативната Народната партия, Конституционният съд анулира през 2010 г. 14 члена от текста, в който е дефинирана каталунската автономия. Отменено бе понятието каталунска нация, а каталунският език - отхвърлен като водещ в администрацията и медиите.

;

Поставено бе началото на засилване на сепаратистките настроения. През ноемвир 2014 г. Каталуния организира символично допитване за независимост, въпреки забраната на Конститутционния съд. "За" независимостта се обявяват 80% от гласоподавателите, но едва 33 % от имащите право на глас участват в референдума.

Автономната област Каталуния разполага със свой парламент, правителство, полиция, взема решения, свързани с образованието, здравеопазването, сигурността и социалните услуги. Каталунският език е официален. Автономната област обаче няма право да взема решения, свързани с отбраната, международните отношения и финансовата политика. Именно последната точка е особена чувствителна за каталунците, които поискаха независимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейски синдикален лидер е на посещение в България
Европейски синдикален лидер е на посещение в България
Каталунският премиер: Извоювахме правото на независима държава
Каталунският премиер: Извоювахме правото на независима държава