НОВИНИ

Експерти дискутираха плана на правителството да увеличи разходите за отбрана

Експерти от неправителствения сектор подкрепиха плана на правителството да увеличи разходите за отбрана на 2 на сто от БВП до 2024 г. По време на дискусия в столицата беше обсъден преходът към евроатлантически модел на развитие на сектора за сигурност, както и модернизацията на армията.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:41, 29.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според бившия премиер Иван Костов създаването на отбранителни способности струва много големи инвестиции. Това налага и специална система за управление, която в развитите държави се наблюдава от специални институции. За това са нужни реформи във военното министерство.

Иван Костов, министър-председател (1997 г. - 2001 г.): Това е изключително сложна задача на управление на огромни средства по размерите си.

Костов подкрепи кабинета за решението разходите за отбрана да се увеличат. Според бившия премиер Министерството на финансите трябва да разработи модел за кредитиране, с който да се модернизира армията.

Иван Костов, министър-председател (1997 г. -2001 г.): В цялата си история България така е решавала повишаването на своите отбранителни способности. Винаги е решавала тези задачи с инвестиции, с кредити и разчет на възможностите да бъдат обслужвани.

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев пък остана скептичен дали наистина през 2024 година ще се отделят 2% от БВП за отбрана.

Бойко Ноев, министър на отбраната (1994 г. - 1995 г.: 1999 г. -2001 г.): Два процента от БВП днес не стигат не за да постигнем политическата цел на НАТО, а за да може нашата армия такава, каквато е, да функционира по един различен начин.

Според бившия военен министър Ангел Найденов модернизацията на армията не трябва да бъде прекъсвана. По думите в Румъния например са предвидени близо 10 милиарда евро за нови зенитно-ракетни комплекси. В съседна Турция са заложени военни проекти за над 60 милиарда долара. На този фон българската отбранителна политика трябва да бъде съобразена с реалностите, допълни още Найденов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Горубляне отново излязоха на протест
Жителите на Горубляне отново излязоха на протест
Кирилицата превзе Рим с уникално 3D мапинг шоу
Кирилицата превзе Рим с уникално 3D мапинг шоу