НОВИНИ

Ангела Меркел и Себастиан Курц предложиха реформи в ЕС

Намаляване на броя на европейските комисари и преместване на седалището на Европарламента само в Брюксел - това са част от реформите в ЕС, които канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Себастиян Курц предложиха по време на конференция на Европейската народна партия в Мюнхен.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:53, 07.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Ангела Меркел поиска по-малка и по-добре функционираща Европейска комисия, едно основно седалище на парламента и транснационални листи за евродепутати. Тя призова за повече смелост и решителност, за да може Европа да се превърна в глобален играч.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Европа беше изправена пред огромни предизвикателства, мисля, че добре се справихме с кризите. Икономическото състояние днес е значително по-добро, но сме свидетели на това, че се подготвя нов световен ред, технологичните предизвикателства и дигитализацията нарастват и ние не използваме напълно възможностите на нашия единен европейски пазар. Затова предстои много работа.
;

И Курц, и Меркел заявиха, че трябва коренно да се промени миграционната политика на Европа. Австрия, която поема председателството след България, ще работи за укрепване на външните граници на ЕС.

Себастиян Курц - канцлер на Австрия: Искаме по време на австрийското председателство да използваме нашето географско положение и да създаваме мостове, за да можем да намалим напрежението между отделните държави вътре в ЕС.
;

Укрепването на еврозоната също е сред важните задачи пред Брюксел.

Андрей Ковачев - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Аз зададох въпрос на канцлера Меркел и тя положително отговори за включването на България в ERM II, включително България да влезе в Шенгенското пространство с българските международни летища.

Европейската народна партия ще представи до есента и своя водещ кандидат за председател на Еврокомисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев за отношенията с премиера Борисов
Президентът Радев за отношенията с премиера Борисов
Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите от Бобов дол
Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите от "Бобов дол"