НОВИНИ

За 11-а година София прайд огласи улиците в центъра на столицата

За 11-а година София прайд огласи улиците в центъра на столицата. За първа година обаче в отговор на шествието в София имаше 3 антипрайд прояви, обявени като защита на семейните ценности. За цветното събитие пред Паметника на съветската армия, предизвикащо разнопосочни реакции, разказва Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:16, 09.06.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Казват, че никой не е дошъл тук да демонстрира своята сексуалност. Нито да парадира. София прайд е денят, в който могат да излязат с вдигната глава, без да се страхуват. Прайд е позиция срещу омразата, борба за права, но първо е видимост.

Жена: Защото ни има и защото смятаме, че не е нещо срамно или скришно да ни има и можем да се заявим такива, каквито сме. В България това не е безопасно.
Мъж: Гневът, аргесията, тя е повече резултат от страха от различното, страха от това, че не познава другата страна.

Над 70% от хората с различна сексуалност са обект на заплахи, 15% от тях са белязани от физическа разправа, много търпят сексуално насилие, отказ от обществени услуги или работа. Но според полицейските регистри, престъпления на основа различна сексуалност няма. И това е смисълът на прайда - защото няма политик, който ще се заеме да решава невидим проблем.

Ларс Хенриксен - председател на Копенхаген прайд, Дания: Прайдът е мощно оръжие - той направи видими нашите проблеми и се наложи политиците да се съобразят и да вземат мерки в защита на нашите права.

В синхрон с темата на нашето Европредседателство, по-рано днес политически и гей активисти от Балканите и ЕС направиха първи опит да обединят усилия за права, толерантност и разбиране.

Евин Инсир - социалдемократическа партия Швеция: Хората имат грешна представа, че правата, за които настояваме, са нещо различно от основните човешки права.

Като легализиране на фактическото съжителство, признаване на родителски права и на двамата партньори, право на осиновяване от двойки от един и същи пол, признаване на пола, основано на самоопределяне. За 11-а година прайдът настоява и престъпленията срещу всеки, защото е с различна сексуална ориентация да се приемат като престъпления от омраза.

Симеон Василев - организатор на София прайд: Парадоксално, но няма никаква постигната политическа промяна през последните 11 години, докато се случва прайд независимо от общото европейско семейство, на което принадлежим.

Позовавайки се именно на европейските ценности за равенство и върховенство на законите, които осъждат всякакви прояви на хомо и трансфобия посланиците на 24 страни от 4 континента отново подкрепиха София прайд. За първи път каузата на прайда явно прегърна една българска фирма и международна търговска верига. И нито една българска институция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поход за семейството се проведе в пет града у нас
"Поход за семейството" се проведе в пет града у нас
Шанхайската организация за сътрудничество набелязва план за развитие
Шанхайската организация за сътрудничество набелязва план за развитие