НОВИНИ

Румен Радев: Риска от политическите решения го носят военните

Това е една голяма трагедия и аз призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално, заяви президентът Румен Радев, след като посети във ВМА оцелелия борден техник на вертолета Ми-17, който се разби снощи до пистата на гражданското летище в Пловдив. По думите на Радев трябва да се продължава да се посочват проблемите по отношение на модернизационните процеси на Българската армия и да се настоява за тяхното решаване. "Многократно през годните аз алармирах, че ще стигнем до това положение - да загиват летци", каза Румен Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 12.06.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Президентът изказа своите съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите летци.

"Важно е, че офицерски кандидат Каменов е в добро стабилно състояние. Той е човек със силен дух. Разбира се тук е при най-добрите специалисти и се надявам, че скоро ще бъде в едно нормално работоспособно състояние", каза Радев.

Той не пожела да коментира каква е причината за трагедията и заяви, че преди заключенията на разследващата комисия не би спекулирал по тази тема.

На въпрос за това какво е останало недоизказано по отношение на модернизацията на Българската армия, Радев каза:

"Първо това е една голяма трагедия и аз призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. Но нека не забравяме от утре останалите ще продължат да летят, ще продължават да бъдат в кабините, на земята, в морето и ние сме длъжни да продължаваме да посочваме проблемите и да настояваме за тяхното решаване. Многократно през годните аз алармирах, че ще стигнем до това положение - да загиват летци. Виждате, че по-малко от една година за втори път загиват летци. Три Консултативни съвета направих специално за Българската армия. Нещо да се промени?
Решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Както виждате мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия. Върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да идат за ремонт на въоръжена техника, за подготовка, те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения го носят военните. Затова казвам, че лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки коренни политически интереси със своето решения, излагат на риск животът и здравето на нашите военнослужещи."

Вижте цялото изказване на президента във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и военният министър посетиха оцелелия механик при инцидента с Ми-17
Президентът и военният министър посетиха оцелелия механик при инцидента с Ми-17
До момента няма данни инцидентът с Ми-17 да е причинен от човешка грешка
До момента няма данни инцидентът с Ми-17 да е причинен от човешка грешка