За 12-и път в Пловдив се провежда седмица на занаятите. Майстори от цялата страна до неделя ще показват уменията си в двора на Етнографския музей в града.

Пловдив

Тази година седмицата на занаятите е подчинена на мотото „Приемственост”. Деца ще могат да пробват уменията си при различни майстори.

Ангел Янков - директор на Регионален Етнографски музей - Пловдив: "За да се ориентират към дърворезбата или към майсторлъка зад тъкачния стан, зад грънчарското колело, за плъста, защото трябва да имаш усет и трябва някой да запали тази първоначална искра."

Искрата вече е запалена в 11-годишната Ния, която се включи в работилница за кукли с народни носии.

Ния: "Украсявам елек за кукла. Интересно е човек да се опита да направи нещо подобно."

Майсторките на кукли - Силвия и Валя, които участват в седмицата на занаятите, старателно проучват всеки един елемент от дрехите, за да придобият наистина автентичен вид.

Силвия Георгиева: "Всичко сме се старали да бъде като в оригиналните носии, съответно платовете, съчетаваме дали е лятна, или зимна носия, типа шевица."

Жените купуват куклите, след което ги обработват.

Силвия Георгиева: "На ръка се изрисуват лицата, за да са естествени и за да видят децата, че естественото е много по-красиво и по-българско."

Майсторите, които показват традиционни български занаяти в двора на пловдивския Етнографски музей, са над 30.