НОВИНИ

Сериозни предизвикателства пред австрийското европредседателство

“Европа, която защитава” - това е мотото, под което Австрия официално пое председателството на Съвета на Европейския съюз от България. В следващата половин година алпийската република ще посрещне заседанията на Съвета и според канцлера Себастиан Курц ще бъде “строител на мостове”. Пред ръководеното от 31-годишния Курц правителство обаче предстоят предизвикателства и във вътрешно, и във външнополитически план.

Александър Детев
от Александър Детев
11:00, 09.07.2018
10478
Чете се за: 01:46 мин.
Истории
сериозни предизвикателства австрийското европредседателство

Протести

Старта на австрийското председателство на ЕС, подобно на началото на българското, беше белязан от протести. Над 80 000 души излязоха на 30 юни по улиците на Виена срещу промяна на законодателството за работното време.

Според промените, които окончателно бяха приети от австрийския парламент в четвъртък, работният ден може до продължава до 12 часа, а не до 10, както досега. Трудовата седмица ще наброява 60 часа.

;

Миграцията

Въпреки че миграционният поток към Европа сериозно е намалял в сравнение с пика на бежанската криза през 2015 година, темата отново е ябълката на раздора на Стария континент. Липсата на общо европейско решение за регистрирането на мигранти и неспазването на разпоредбите от Дъблинското споразумение, повдигнаха сериозни въпросителни и за целостта на управляващата коалиция в Германия. В крайна сметка, канцлерът Ангела Меркел успя да се договори с "посестримата" си партия от Бавария, Християн-социален съюз. Споразумението получи подкрепа и от другия участник в управляващата Германия широка коалиция – социалдемократическа партия. Федералната република ще опита да постигне подписване на двустранни споразумения, които регламентират връщането на бежанци, регистрирани в други държави в Европа.

В четвъртък Меркел се срещна с най-големия си критик по мигрантския въпрос – министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Преди срещата той изяви готовност за подписване на двустранно споразумение с германския канцлер. След проведения разговор обаче демонстрира за пореден път ценностни различия. Тук идва и нелеката задача на Австрия и управлението на Курц да намери баланс между противоположните позиции.

;

Между двете позиции

“Канцлерът на Германия и аз, нашите страни - Унгария и Германия, гледаме на света по различен начин. Гледаме от различни позиции и за това виждаме нещата различно”.

Това заяви Виктор Орбан в края на официалната си визита в Берлин. В същото време, във Виена се срещнаха австрийският канцлер Себастиан Курц и вътрешният министър на Германия – Хорст Зеехофер. Двамата се договориха да работят заедно по противоречията, свързани с мигрантския въпрос.

Като председател на ЕС Австрия има отговорната задача да домакинства поредица от срещи, на които правителството на Германия ще се опита да стигне до общоевропейско решение на проблема.

Първата ще се проведе тази седмица между Австрия, Германия, Италия и Гърция. Големият въпрос е дали страната-председател наистина може да се справи с отговорната задача заради демонстрираната неведнъж близост между новото австрийско правителство и държавите от т.нар. Вишеградска група, които напоследък все по-често показват нежелание за единомислие с Федералната република.

;

Според управляващата коалиция, промените няма да бъдат в ущърб на служителите, а само ще улеснят бизнеса. Срещу измененията са, както от Съюза на австрийските синдикати, така и от социалдемократическата партия на бившия канцлер Кристиан Керн, а и двете зелени партии – едната е парламентарно представена, а другата е в коалиция със социалдемократите в управлението на столицата Виена.

Протестите, провокирани от спорните промени в закона, демонстрираха че въпреки високия личен рейтинг на канцлера Курц, Австрия е разделена на идеологическа основа и това най-силно личи в съотношението между столицата и провинцията. Социалдемократите управляват Виена от 1945 година и между голяма част от населението на града, включително и мнозинството от студентите, разривът с политиката и реториката на правителството, в което участват и крайно десните от Свободната партия, изглежда непреодолим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реджеп Ердоган официално поема президентския пост в Турция
Реджеп Ердоган официално поема президентския пост в Турция
Катастрофа предизвика задръстване по пътя от Бургас до летището
Катастрофа предизвика задръстване по пътя от Бургас до летището