НОВИНИ

Президентът Радев присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

На церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган като първия президент с изпълнителна власт присъства и българският държавен глава Румен Радев. Сред гостите той беше единственият президент на държава-членка на ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 09.07.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Радев обясни, че участва в церемонията, защото се стреми да изгражда отношения на взаимно доверие и уважение с президентите на всички съседни страни. Напомни, че в днешните реалности и особено в нашия регион, добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността.

По думите му, Турция е най-големият търговски партньор на България извън Европейския съюз, а и югоизточната порта на Европа, която в момента удържа миграционния натиск.

Румен Радев, президент на Република България: Неведнъж съм обръщал внимание върху недопустимата намеса на Турция в българските избори и в нашите религиозни дела, но убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на това, така необходимо на всички ни, добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи. След катастрофалния провал на енергийната ни политика, Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на енергийна ни сигурност по отношение на нашата енергийна сигурност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Политически трусове в Лондон
​Политически трусове в Лондон
Законопроектът за горивата скара Обединени патриоти
Законопроектът за горивата скара "Обединени патриоти"