НОВИНИ

Европейската комисия наложи рекордна глоба на Гугъл

Рекордна глоба за Гугъл. Европейската комисия реши интернет гигантът да плати 4,34 милиарда евро за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:29, 18.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Според Брюксел, компанията е налагала незаконни ограничения на производителите на устройства, работещи със системата Андроид и на операторите на мобилни мрежи, за да затвърди господстващото положение на своята търсачка.

Това е втора глоба за Гугъл от Еврокомисията - преди две години наказанието беше 2,4 милиарда евро заради предоставяне на незаконно предимство на услугата за сравнително пазаруване.

Гугъл е изисквала от производителите да инсталират предварително на мобилните устройства браузъра Хром и приложението за търсене Гугъл сърч. Иначе не им е предоставяла лиценз за магазина за приложения Плай стор.

Интернет гигантът извършва плащания до големи производители и оператори на мобилни мрежи, ако инсталират предварително и ексклузивно приложението Гугъл сърч на своите устройства. Той също така е пречел на продажбата на мобилни телефони с алтернативни на Андроид версии.

Маргрете Вестегер - еврокомисар по конкуренцията: Тези практики са попречили на конкурентите да иновират и да се конкурират въз основа на своите качества, те са попречили също на европейските потребители да се възползват от ефективна конкуренция в много важната сфера на мобилни комуникации. Това е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС.
;

Гугъл трябва да прекрати незаконното си поведение в срок от 90 дни. Ако не направи това, ще подлежи на наказателни плащания в размер до 5% от средния му дневен световен оборот. Решението на Брюксел идва няколко дни преди посещението на Жан-Клод Юнкер в Америка и срещата му с Доналд Тръмп.

Американският президент вече обвини комисар Вестагер, че мрази Америка и я нарече "Госпожа данъчната". Днес тя му отговори, че не се обижда от определението и всъщност много обича Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Тръмп не бил разбран правилно на изказването в Хелзинки за руската намеса
Тръмп не бил разбран правилно на изказването в Хелзинки за руската намеса
Вашингтон поиска задържането на обвинената в шпионаж Бутина преди делото
Вашингтон поиска задържането на обвинената в шпионаж Бутина преди делото