НОВИНИ

Община Садово обяви частично бедствено положение

За по-малко от месец община Садово обяви за втори път частично бедствено положение. Причината отново е скъсана дига на река Чая. Малко преди 8 ч сутринта реката излезе от коритото си и заля пътя Ягодово- Катуница. Отсечката е изключително натоварена, защото води към Асеновград и летище Пловдив.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:34, 02.08.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

От сутринта аварийни екипи се опитваха да се справят на място с бедствената ситуация. До късния следобед обаче достъпът на техника и специалисти до скъсаната дига беше невъзможен. От Община Садово заявиха, че отговорността за справянето със ситуацията е на "Напоителни системи".

Атанас Иванов, еколог на община Садово: Нашият камион и багар още от рано сутринта сме им дали указания да помогнат с каквото могат на "Напоителни системи".

Освен важната пътна отсечка, водите на Чая отново наводниха посеви и насъждения.

Атанас Иванов, еколог на община Садово: Ще гледаме, ако можем да ограничим заливането на повече земеделски земи. Предишния път това бяха доста декари земеделска земя. Да не кажа хиляди.

Заради задълбочаващите се проблеми със състоянието на дигите по реката земеделските производители в Садово започват протести. Хората твърдят, че институциите бездействат.

Освен в Садово блокирано движение днес имаше и на няколко места в Родопите. Повече от три часа пътят Пловдив-Смолян беше затворен заради огромно свлачище. За да не чакат в задръстването, някои от пътуващите за Пловдив решиха да тръгнат пеша с куфари в ръка.

Движението в района вече е възстановено. На много места обаче има активни свлачища и опасност от падащи камъни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общи чествания с Македония за 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание
Общи чествания с Македония за 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание
Земетресение с магнитуд около 4 по Рихтер беше усетено в Гоцеделчевско
Земетресение с магнитуд около 4 по Рихтер беше усетено в Гоцеделчевско