НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на бирата

България се нарежда на 11 място по потребление на пиво в света - по 75 литра и половина на глава от населението. Най-запалените любители на бира са между 30 и 39 години, а мъжете традиционно пият по-често от жените. Русе - градът, в който е създадена първата пивоварна в България, е на почетното трето място по изпита бира.

bnt avatar logo
от Станимира Цанева
09:29, 03.08.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Русенецът Бисер Енчев е не само ценител на хубавата бира, но и запален колекционер. Притежава над 400 халби от 100 държави. В колекцията му има уникати от камък, метал, кожа и дърво. Ръчно кована медна чаша от края на 17 век е най-старата сред тях.

Бисер Енчев - колекционер: Подарък ми е от един колега, който работи в Словакия и се предава от поколение на поколение в неговия род. Съхранена е дори по време на фашистката окупация.

Рецептата за хубава бира, според русенци, е да бъде добре охладена, с необходимото количество пяна и налята в подходяща чаша. Но най-важното - да се пие в компанията на добри приятели.

Димитър Колев - вносител на бира: Русенци определено започват да се интересуват от хубава бира ... основно класическите бири от Чехия и Германия.


;

Русе е първият град в България, в който преди повече от 150 години се произвежда бира. След Освобождението, с имената на Франц Милде и Йохан Хаберман са свързани първите пивоварни фабрики, които превръщат града в център на биропроизводството.

Мариана Димитрова - уредник в Регионален исторически музей - Русе: И двете пивоварни са имали свои градини - ресторанти ... и двете са се намирали извън града, където русенци са празнували там Гергьовден, Великден и професионални и семейни празници.

От 2007 година жителите на 210 града в 50 страни от 5 континента отбелязват Международния ден на бирата. А идеята е ценителите на кехлибареното питие да се съберат и насладят на вкуса му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският външен министър и Майк Помпео се споразумяха да продължат диалога
Турският външен министър и Майк Помпео се споразумяха да продължат диалога
Откриват новия транзитен газопровод за Турция​
Откриват новия транзитен газопровод за Турция​