НОВИНИ

Животните от първото огнище на африканска чума вече са евтаназирани

Цяла нощ е продължила евтаназията на прасетата във варненското село Тутраканци. Припомняме, че там вчера беше установено огнище на африканска чума по свинете. По данни на Агенцията за безопасност на храните са били убити и загробени 65 животни. Основните съмнения са, че заразата е пренесена от фураж, внесен от Констанца.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
20:18, 01.09.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Село Тутраканци днес осъмна под полицейска блокада. Никой не беше допускан да влиза, а колите, които излизаха бяха щателно проверявани.

БНТ: Само да ни кажете каква е ситуацията в селото? Не, не.БНТ: Имате ли животни? Да.

БНТ: Избиха ли ги?
Не още.
Имам животни, прасета и съм притеснен.Проби от вашите животни взимали ли са? Не, казват само, че пробата първата била положителна.

Съседното село Бозвелийско попада в 3-километровата рискова зона. Днес през целия ден се вземаха проби от животните, а резултатите се очакват до дни. Тихомир Костадинов е жител на селото и признава, че цяла вечер не е спал от притеснения.

Тихомир Костадинов, жител на с.Бозвелийско: Две години я гледам. Каквото стане. Обща болест е. Мъчно ми е.
Обаче ако е здрава и с прасенца....това е грехота. Грехота е направо.

От Агенцията за безопасност на храните обясниха, че докато не излязат пробите няма да се предприемат никакви действия. Но дори и една положителна проба ще наложи евтаназия на всички прасета в селото.

Тихомир Костадинов, жител на с.Бозвелийско: Според мен това животно не е болно.


;

Основен преносител на вируса са дивите свине. Болестта обаче може да е стигнала до България чрез заразени продукти, чрез туристите и дори чрез фуража, с който се хранят животните.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Имаме обосновано съмнение, че това може да е станало чрез фураж. Доста от фуража, не доста, а част, който се закупува през Констанца и се разпространява в България. Когато той е заразен, той е потенциално опасен..

Експертите определят болестта като изключително опасна за животните, а борбата с нея трудна и продължителна. За това е важно да се спазват стриктно изискванията на Агенцията за безопасност на храните.

д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ: Много е важно хората да разберат, че не трябва по никакъв начин, ако прасето не се чувства добре, да търсят начини да го лекуват. Трябва веднага да бъде информирана официалната ветеринрна служба. Това е най-правилния начин за да не се допусне разпространение.

През следващите дни предстои да се вземат проби по специален подбор от животните в радиус от 10 километра от огнището. Успоредно с това ще върви и информационна кампания в рисковите населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В германския град Кемниц: Протести и контрапротести за мигрантската политика
В германския град Кемниц: Протести и контрапротести за мигрантската политика
Ветко Арабаджиев и съпругата му са с европейска заповед за арест
Ветко Арабаджиев и съпругата му са с европейска заповед за арест