Продължава официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. В Дубай Борисов се среща с вицепрезидента и министър-председател на монархията шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум, където живеят 7000 български граждани.

По време на срещата в търговския и финансов център не само на Обединените арабски емирства, но и на Близкия изток въобще - Дубай, двамата премиери обсъждат теми от общ интерес: развитието на политическия диалог между България и федералната монархия, както и по-интензивно сътрудничество в икономиката, инвестициите, отбраната, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

Преди срещата с емира на Дубай, премиерът Борисов посети и Центъра за операции на полицията, където му беше направена презентация на автомобилите и техниката, с която разполага Центърът, както и небостъргача Бурж Халифа. Емирът на Дубай шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум е с богатство от 12 млрд. долара и дарява една огромна част от парите си за благотворителност.

Емирството има петролни залежи, които, обаче, са под една-двадесета от тези на Абу Даби и приходите от нефтени продукти са доста по-ниски от туристическите. Годишният БВП, който генерира Дубай, е 83,4 млрд. щ.д. На срещата си с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ на ВС на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян премиерът Борисов ваче изрази желанието и намерението на страната ни да участва в Световното универсално изложение “Експо 2020”, които ще се проведе в Дубай в периода октомври 2020-април 2021 г.

В последните години отношенията между България и Дубай в сферата на туризма също имат добро развитие. От 2013 г. между София и Дубай има редовна авиолиния, по която оперират две нискобюджетни авиокомпании, а подписването на споразумение между ЕС и ОАЕ за отпадане на краткосрочните визи за техни граждани е допълнителна предпоставка за растеж в броя на туристите.

В късния следобед от федералната монархия премиерът Борисов и водената от него делегация, в чийто състав са и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов, ще отпътува за Кайро. Там в рамките на утрешния ден Борисов ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. Срещата им беше договорена в рамките на 73-та сесия на Общото събрание на ООН.

© снимки: Александър Марков
Премиерът Бойко Борисов се срещна с премиера на ОАЕ в Дубай

Премиерът Бойко Борисов се срещна с премиера на ОАЕ в Дубай

Продължава официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. В Дубай Борисов се срещна с вицепрезидента и министър-председа...