НОВИНИ

Десислава Иванчева остава в ареста

Апелативният специализиран съд е отказал да промени мярката за неотклонение на бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест. Това стана ясно на днешното съдебно заседание по делото. На този фон поддръжници на бившата кметица заявиха, че започват гладна стачка в нейна подкрепа. Двете обвиняеми, както и бившият районен кмет Петко Дюлгеров, който е под домашен арест, са подсъдими за получаване на подкуп в размер на 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:15, 02.11.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Преди началото на поредното заседание по делото, Десислава Иванчева и нейната бивша заместничка Биляна Петрова отново заявиха, че арестът им се използва, за да се допусне презастрояване в столичния квартал Младост.

Десислава Иванчева: Откраднати имоти, които сме открили по 4 декара, имоти, които без конкурси са давани. Имахме страшно много работа.
Биляна Петрова: Ние ще докажем, че сме невинни, но Младост през това време ще бъде презастроен.
Десислава Иванчева: Пари за нас не сме искали от никого.

В средата на октомври първоинстанционният съд реши да пусне под домашен арест двете обвиняеми. Днес обаче стана ясно, че протестът на прокуратурата е уважен и те остават в ареста, за да не влияят на свидетели. Решението е взето вчера на закрито заседание.

Илиян Рангелов, прокурор: Преценката на доказателствата от досъдебното и голяма част от доказателствата в съдебното следствие говорят, че има такава опасност.
Емануил Йорданов, адвокат: Продължаващото им задържане не е редно, тъй като то се явява едно предварително изпълнение на присъда, която все още не е постановена.

Обвиненият като посредник в корупционната схема Петко Дюлгеров за първи път дойде без съдебна охрана в залата, тъй като е под домашен арест вече близо седмица. В залата стана ясно, че прокуратурата едва вчера е протестирала освобождаването му.

Петко Дюлгеров: Моята позиция ще я чуете, след като завърши делото. Благодаря ви, приятен ден.

Очаква се по делото да бъдат представени експертизи, както и записи от СРС-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговия с българско гражданство и в Сърбия
Търговия с българско гражданство и в Сърбия
Разследват смъртта на французойка в Ловеч
Разследват смъртта на французойка в Ловеч