НОВИНИ

Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласува промените в Кодекса за застраховане

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите от партията да не гласуват промените в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Измененията бяха внесени от депутата Менда Стоянова и засягат реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност".

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:55, 04.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова е внесла предложение да се сложи лимит на обезщетението, което получават близките на загинали при катастрофа. Тя настоява за таван от 20 хиляди лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Предлага брат или сестра на починалия да получават по 15 хиляди лева. Предвижда и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.


;

Предлаганите промени идват след решение на Върховния касационен съд да се разшири списъка от роднините, които могат да претендират за материално обезщетение при смърт на пътя. Това са братя, сестри, баби, дядовци, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия.

От Комисията за финансов надзор и застрахователи обявиха, че тези обезщетения няма да могат да се покриват, ако цената на застраховката "Гражданска отговорност" не се повиши значително.

За "По света и у нас" Менда Стоянова коментира, че още преди дни е организирано за предстоящия четвъртък обсъждане на предлаганите промени в бюджетната комисия. На дебата са поканени да участват всички заинтересовани страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 души са арестувани след нападението над униформени в Ботевградско
20 души са арестувани след нападението над униформени в Ботевградско
От 3 до 15 години затвор може да получи шофьорът, който уби две жени в Карнобат
От 3 до 15 години затвор може да получи шофьорът, който уби две жени в Карнобат