НОВИНИ

Мъж с с 95% увреждания намери работа след репортаж на БНТ

Млад мъж от Русе с 95% увреждания е назначен на работа в туристическа агенция след репортаж на БНТ. Въпреки че е трудно подвижен след прекарана детска церебрална парализа, Диян Господинов ще поддържа сайта на агенцията. Роман Сушков разказва тази история.

bnt avatar logo
от Роман Сушков
06:37, 26.11.2018
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Това е 33-годишният Диян от Русе. Въпреки лошото време, днес отново е на обучение. Пристинал е с такси, уредено от агенцията, а управителят Милен Герасимов му помага да се настани. Двамата са заедно... заради репортаж на БНТ.

Диян Господинов: Гледах един репортаж на БНТ... След което аз реших, че нищо не губя от това просто да се обадя.

Целият живот на Дидо след дипломирането в Професионалната гимназия по икономика със специалност "Счетоводство" е опит да има трайна трудова заетост, но напразно.

Диян Господинов: Опитите са доста. Явявал съм се по най-различни обяви от интернет – някъде стажът ми в бюрото по труда е около 8 години.

Този път чудото се случва. Въпреки формалностите, собственикът полага усилия да назначи Диян на най-подходящата позиция.

Милен Герасимов, собственик на туристическа агенция: След направеното предаване от вас, в което взех участие, взеха участие и хора от Бюрото по труда, аз научих, че има различни програми, които стимулират работодателите за наемане на хора с увреждания. Когато ме потърси Диян Господинов и разговаряхме, аз установих, че той има качества, за нещо, което на мен би ми било нужно и ми е необходимо.

Това назначение е изключение в отношенията на частния бизнес и хората с увреждания, особено тези като Диян, които са в по-тежко състояние. По принцип работодателите, които и без това си имат достатъчно проблеми, се плашат от закрилата на закона и сложните изисквания.

Милен Герасимов, собственик на туристическа агенция: По принцип е така. Защото наемайки един човек по някой път се оказва, че ти си създаваш проблем, защото трябва да му намериш работа, но в конкретния случай се срещнаха интересите и очакванията ни. Аз не намирам, че са ми създавани някакви спънки допълнителни. Една стандартна процедура, премислена... Така че горе-долу август започнахме и от първи ноември Диян вече е на работа при нас.
Диян Господинов: Аз смятам, че се плашат най-вече от това, че са доста малко хората, които наистина познават хора с увреждания и са уверени в техните способности.

Обучението на Дидо продължава, а назначението по програмата е за две години. Всички обаче са оптимисти, че този опит ще е предпоставка той да има трайна трудова заетост и по-нататък. Какво показва тази история?

Диян Господинов: Показва, че има смисъл човек да вярва в себе си и да се бори.

Работодателят е категоричен, че назначението на Диян не е просто подаяние, а е нормален взаимноизгоден акт.

Милен Герасимов, собственик на туристическа агенция: Аз смятам, че Диян има всички шансове да добие опит, да става все по-добър и да продължим да работим заедно. Аз също ще се погрижа и взема мерки да му помогна в това обучение, да му търся подходящи курсове, където той да усъвършенства познанията си и да бъде все по-полезен за фирмата.

Назначението е пример за това как могат наистина да си подадат ръка бизнесът, държавата и хората с увреждания. За целта обаче са нужни усилията на всички страни. Дидо ще може да работи дистанционно и вкъщи. Управителят проявява пълно разбиране за неговите специфични нужди и не е далеч от мисълта в бъдеще да пригоди офиса за потребностите му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Петкова ще участва в Кръгла маса за енергийните перспективи
Министър Петкова ще участва в Кръгла маса за енергийните перспективи
Изгубеният портрет на Дикенс
Изгубеният портрет на Дикенс