НОВИНИ

​Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

В много от големите градове на страната се провеждат безплатни изследвания. Само в Пловдив за 4 дни анонимни тестове за ХИВ, Хепатит B и C си направиха повече от 100 души.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
08:38, 01.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Тестът се прави с капка кръв от пръста, а резултатите са готови за минути. За някои, новините не са добри. Един човек дава положителна проба за ХИВ, а петима за хепатит C.

Александър Миланов - консултант в Център за сексуално здраве: Хепатит B, C и ХИВ са едни инфекции, които могат да протекат безсимптомно известно време или симптомите да бъдат объркани с такива на други заболявания, така че особено хората над 50 години са изключително потенциално рискови.

Наблюденията обаче показват, че много хора подценяват тези заболявания и не изследват своя статус.

Петко Митев: Не трябва да се вярва, че при тях няма да се случи никога. Хубаво е всеки, който води нормален сексуален живот трябва да го прави.
Александър Миланов - консултант в Център за сексуално здраве: По-добре човек да си направи изследвания навреме и да започне лечение навреме.

Йорданка Пампулова се изследва за втори път. Решила да направи теста, защото наскоро претърпяла операция.

Йорданка Пампулова: Човек никога не трябва да казва точно това точно на мен няма да се случи. Даже и при зъболекаря човек може да хване Хепатит, в заведение от недобре измити прибори, чаши.

27 души са заразени със СПИН в Пловдивско. Само за тази година в безплатния кабинет на Регионалната здравна инспекция в града са открити 8 нови случая, от изследвали се над 1200 човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Агенцията по храните започват проверки по рибните магазини преди Никулден
От Агенцията по храните започват проверки по рибните магазини преди Никулден
Просията по улиците на София е забранена от днес
Просията по улиците на София е забранена от днес