НОВИНИ

Румъния поема председателството на Съвета на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова румънските власти да загърбят вътрешнополитическите спорове по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. Юнкер трябваше да даде отделни пресконференции - една с президента Клаус Йоханис, и една с министър-председателя Виорика Дънчила.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:21, 11.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Европейските комисари се срещнаха първо с президента Йоханис, а после проведоха заседание с правителството. В съвместна пресконференция с президента Юнкер Юнкер предупреди румънските власи да не се опитват да декриминализират корупцията и да предоставят амнистия на виновните.

Жан-Клод Юнкер председател на ЕК: Европа е изградена на базата на компромиси, но не трябва да се правят компромиси, когато става дума за спазването на закона.
Клаус Йоханис - президент на Румъния: В Румъния не можем да правим съдебна система, която е несъвместима с останалите в Европа.
;

„Тичах от едната пресконференция на другата и вече отговорих на всички въпроси“, пошегува се Юнкер преди началото на съвместното си изявление заедно с премиер Дънчила, която спори с президента Йоханис кой да представлява страната на срещите на върха.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Румънските власти трябва да сложат край на вътрешните проблеми и спорове. Когато една страна председателства Европейския съюз, тя трябва да остави настрана вътрешнополитическите си проблеми.
;

От своя страна премиерът Дънчила обеща Румъния да не пренася проблемите си към останалата част на Европа.

Виорика Дънчила - министър-председател на Румъния: За председателството избрахме за приоритети кохезията и общите европейски ценности. Искаме всички държави и всички граждани в ЕС да бъдат еднакво третирани.

Снощи беше тържественото откриване на румънското председателство. Доналд Туск се обърна и към румънците на родния им език, но и предупреди властите да защитават европейските ценности. Откриването беше съпроводено и с демонстрации срещу управляващата коалиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 81 гласа „за“ македонските депутати гласуваха за името „Северна Македония“
С 81 гласа „за“ македонските депутати гласуваха за името „Северна Македония“
Каракачанов с нов коментар за напрежението във Войводиново
Каракачанов с нов коментар за напрежението във Войводиново