НОВИНИ

Последен ден на Световния икономически форум в Давос

В швейцарския курорт Давос приключи Световния икономически форум, където в продължение на три дни световния и политически бизнес елит обсъждаха забавения икономически растеж и актуалните глобални проблеми. Двама души привлякоха вниманието на световните медии - 16-годишната природозащитничка Грета и 88-годишният милиардер Джордж Сорос.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:55, 25.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Три дни, в които можеше на едно и също място да срещнете Бил Гейтс, актьора Мат Деймън, принц Уилям, политически лидери или пък хора като Грета от Швеция, които от малки приемат опазването на природата като своя мисия. Докато експерти и политици обсъждаха световната икономика, 16-годишната шведска ученичка отиде при тях, за да насочи вниманието им към климатичните промени. Пристигна с влак, протестира с малък, изработен ръчно плакат.

Грета привлече вниманието на хора като директора на МВФ Кристин Лагард, както и на екоорганизацията Грийнпийс.

Дженифър Морган, изпълнителен директор на Грийнпийс: Тя казва всичко много ясно и точно. Всички знаем колко вреда се нанася при добива на горива, но малцина се осмеляват да говорят открито.
Грета Тюнберг, природозащитник: Искам да се паникьосате. Искам да живеете в страх, искам да се чувствате, сякаш има пожар. Защото той гори - нашата планета гори. На места като Давос, хората очакват да чуят истории за големия успех. Но многото пари са за сметка на нещо безценно. Най-често цената плаща природата.
;

Критики се чуха и от "света на богатите". Милиардерът Джордж Сорос призова американския президент Доналд Тръмп да не води търговски войни с целия свят, а да се фокусира върху Пекин. По думите му, китайският президент Си Дзинпин е "най-опасния противник на отворените общества".

Джордж Сорос: Китай е и най-богатия, най-силен и технологически напреднал авторитарен режим в света.

От китайското външно министерство бяха лаконични - думите на Сорос са "безсмислени и няма нужда да бъдат коментирани. Отворен финал за събитието, определяно тази година като "форум на големите отсъстващи".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В капана на грипа: Повече от половин България е в епидемия
В капана на грипа: Повече от половин България е в епидемия
Повече от 200 деца бяха блокирани в снежен капан на ски писта Кулиното
Повече от 200 деца бяха блокирани в снежен капан на ски писта Кулиното