НОВИНИ

Юнкер: Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит

Председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер заяви, че никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит. С това изявление пред германски печатни издания Юнкер отправи най-силния досега сигнал от Европа към Великобритания, че за предпочитане е да бъде избегнат хаотичен Брекзит без споразумение. Юнкер коментира и опасенията, че американският президент Доналд Тръмп ще наложи високи мита на вноса на автомобили от Европа.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:30, 19.02.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

По отношение на драмата с Брекзит Жан-Клод Юнкер не вярва в осъществяването на начертаните планове. Той дори не изключва - нещо което до скоро беше немислимо - британците също да гласуват за Европейския парламент през май и Великобритания да излъчи свои депутати. Това би означавало, че Брекзит или ще бъде отложен за след 29 март, или няма да се състои. Пред опасността от хаотичен разрив с дълготрайни последствия за икономиката, все повече се мисли за отлагане на излизането.

В изявление пред редица германски вестници Юнкер коментира, че с Брекзит усещането е като в открито море - всичко е в Божиите ръце. Въпреки това той е реалист и смята, че британско участие в евроизборите би било една от шегите в историята. Обаче и германското правителство не изключва възможността Великобритания да участва във вота през май. Заместник-министърът по европейските въпроси Михаел Рот констатира, че промяна в датата за излизане от общността може да има смисъл само тогава, когато са налице "съществени нови идеи" за преодоляване на различията. Утре се очакват такива от Тереза Мей, която ще отиде отново в Брюксел.

По другата болна тема - за наказателните мита, които Съединените щати заплашват да наложат срещу европейските автомобилни производители, председателят на Еврокомисията заявява, че разчита на мъжката дума на Доналд Тръмп. Американският президент има ангажимент към Юнкер да се въздържа от митническа война докато трансатлантическите партньори преговарят за подобряване на търговските си отношения. Ако обаче все пак се стигне до отмятане, тогава Европа вече няма да се придържа към споразумението да купува соя и втечнен газ от САЩ. В Брюксел е подготвен и списък с други ответни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: С вярата и волята Левски събуди цял народ и го поведе към свободата
Румен Радев: С вярата и волята Левски събуди цял народ и го поведе към свободата
Столичната община поставя контейнери за текстилни отпадъци
Столичната община поставя контейнери за текстилни отпадъци