НОВИНИ

Донорска конференция за Сирия в Брюксел

В Брюксел се провежда донорската конференция за Сирия, организирана от Европейския съюз и ООН. България предоставя през 2019 г. 150 000 евро за прогонените от домовете си сирийци, които се намират в собствената си страна. А до 2023 г ще платим близо 3 милиона и 200 хиляди евро по споразумението на Евросъюза с Турция за справяне с бежанския поток. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Още за форума от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 14.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Близо 12 милиона сирийци все още всекидневно се нуждаят от хуманитарна помощ, каза министър Захариева. Най-много сирийски бежанци има в съседните Турция, Йордания и Ливан. Затова споразумението на ЕС с Турция за спиране на бежанския поток към Европа е много важно, особено за България.

Според външния ни министър благодарение на него към българската граница има "нула процента бежански натиск". Захариева коментира, че страната ни е против спиране на преговорите за присъединяване с Турция, каквато резолюция беше приета от Европейския парламент.

Според нея Европа трябва да се опита да върне Анкара по пътя на реформите.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Ние не считаме, че е от интерес на Европейския съюз да прекрати преговорите за членство с Турция. Голяма част от турското общество е проевропейско, то иска Турция, когато е готова, да стане член на ЕС. Разбира се това е двустранен процес, т.е трябва Турция да извърши необходимите реформи и да се стреми към членство в ЕС.

Министър Захариева коментира и ситуацията около Брекзит. Според нея възможните опции са три.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Оттегляне на молбата - нещо, което не се говори, но е едно от възможните решения. Искане за удължаване на срока с няколко месеца с надежда, че във Великобритания ще успеят да постигнат съгласие по сделката, която два пъти беше отхвърлена, което не е реалистично или по-дълго отлагане.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес европейските лидери да бъдат отворени за дълга отсрочка на Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит
Британският парламент гласува "за" отлагане на Брекзит
Ключов вот за отлагане на Брекзит в британския парламент
Ключов вот за отлагане на Брекзит в британския парламент