НОВИНИ

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва, се казва в обобщение на доклада, публикувано тази вечер.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:13, 24.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света
кампанията тръмп имала връзки русия

Специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието. Главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите.

„Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира“, цитира Бар докладът на Мълър.

Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн за „заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието“.

„Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите“, заяви още Бар.

Заключението на Мълър е направено след продължило почти 2 години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

Малко по-късно самият Тръмп излезе с реакция в Туитър. Той написа, че след като няма намеса и възпрепятстване на правосъдието, това е цялостно и пълно реабилитиране. Срам е за страната, че е трябвало да преживее това. Накрая президентът завършва с думите „Запазете Америка велика!“

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава обиколката на китайския президент Си Дзинпин в Европа
Продължава обиколката на китайския президент Си Дзинпин в Европа
Румъния ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим
Румъния ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим