НОВИНИ

Мария Габриел: Важно е всеки да може да ползва технологиите

В цифровата ера най-трудният въпрос е да се овладее развитието на технологиите така, че те да бъдат изцяло в услуга на хората. Това заяви еврокомисарят за по цифровата икономика и общество Мария Габриел на среща с с кардинал Пиетро Паролин - държавен секретар на Ватикана и монсеньор Пол Галахър - министърнавъншнитеработииватиканскисекретар за отношенията с държавите, съобщи Европейската комисия.

мария габриел важно всеки ползва технологиите
bnt avatar logo
от БНТ
09:59, 28.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество: Убедена съм, че сме отговорни пред следващите поколения относно способността да изградим цифрово бъдеще, което поставя хората в центъра и уважава тяхното достойнство. Важно е всеки да може да използва новите технологии в ежедневието си и да съхраним възможностите за иновации в полза на човека, но и да продължим да работим за минимизиране на рисковете. Етичните правила в развитието на изкуствения интелект, медийната грамотност, борбата с фалшивите новини, незаконното съдържание и езика на омразата са области, по които можем да надградим сътрудничеството ни със Светия Престол.

Комисарят открои също културата и образованието като ключови елементи на европейския подход към цифровизацията. "Радвам се, че сътрудничеството ни между Ватиканската апостолическа библиотека и европейската цифрова платформа за културно наследство Европеана доведе до цифровизирането на 199 ръкописа на Ватиканската библиотека.

Мария Габриел отправи покана към членовете на Светия Престол за следваща среща в Брюксел, където да продължат детайлно разговорите за сферите на бъдещото сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Главният прокурор разпореди проверка на партия ДОСТ
​Главният прокурор разпореди проверка на партия ДОСТ
Трима души загинаха при пожар в психиатрията в Пловдив
Трима души загинаха при пожар в психиатрията в Пловдив