НОВИНИ

Предварителни резултати: опозицията печели Анкара и Измир. ПСР - Истанбул

Гласуването на местните избори в Турция приключи без съществени нарушения. Изборите са критични за президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.Първите прогнозни резултати показват, че избирателната активност е била 83%.

Александър Марков
от Александър Марков
20:46, 31.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В Истанбул кандидатът на управляващата партия Бинали Йълдъръм води с 50% срещу 46% за кандидата на опозицията Екрем Имамолу при преброени 69% от бюлетините.

Голямата изненада е в Анкара, където опозицията води с 47% пред кандидата на Партия на справедливостта и развитието с 46 на сто от гласовете.

В Измир традиционно печелят републиканциите. Така е и сега.

Президентът Ердоган се очаква в Анкара, откъдето ще обяви дали партията му печели или губи изборите в столицата.


;

Изборният ден започна точно в 7 часа. 57 милиона избиратели, 142 хиляди секции, десетки хиляди кандидати участват в първите местни избори под новата президентска система на управление в Турция.

Кандидатът на управляващите в Истанбул, бившият премиер Бинали Йълдъръм, гласува със семейството си, а опозиционерът Екрем Имамолу пожела нов период на мир за Истанбул и цяла Турция.

Бинали Йълдъръм, кандидат за кмет на Истанбул, ПСР: Виждам, че активността е доста висока на тези избори. Изборите са празник за демокрацията. Надявам се резултатите да са добри за Истанбул.
Екрем Имамолу, кандидат за кмет на Истанбул, НРП: Пожелавам нов период на управление в Истанбул. Мирът да бъде възстановен и хората да се обединят отново като братя.

Според анализатори, изборите са най-важни за един човек - президентът Реджеп Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Нека изборите са за доброто на нашия народ. Надявам се на висока активност.

Мурат Йеткин, журналист и анализатор: Икономиката, сигурността и бежанците - трите проблема ще очакват решение и след днешните избори.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влизат в сила новите изисквания за касовите апарати
Влизат в сила новите изисквания за касовите апарати
ГЕРБ и СДС обявиха листата си за европейските избори
ГЕРБ и СДС обявиха листата си за европейските избори