COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина: Посуда от пшенични трици

Пластмасовите прибори за еднократна употреба трябва да изчезнат до 2021 година. Повод за притеснение няма. Пълното им отричане накара учените трескаво да търсят заместители. И да ги намират. Така че прибори за еднократна употреба вече се правят от картофи, от мидени черупки...

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:00, 02.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Животът

Полски изобретатели добавиха към списъка и посуда от пшенични трици.

На външен вид почти не се различават от добре познатите ни. Засега се произвеждат в кафеникав цвят, но скоро ще се появят и в други гами.

Издържат както на много ниски, така и на много високи температури. Могат да се използват в микровълнови фурни. Основното им предимство, обаче, е че са биоразградими.

За разлика от пластмасовите прибори, които остават в природата поне 500 години неразградени, на полските им е необходим само месец, за да се стопят и да изчезнат, без да вредят на околната среда.

Създателят на приборите от пшенични трици е Йержи Височки. Изобретател е отскоро. Животът му е преминал във ферма и в мелница. До успешната формула за прибори стигнал случайно.

Като мелничар винаги го смущавало огромното количество трици, което оставало след смилането на пшеницата. От опити и грешки, установил, че когато смеси триците с вода и нагрее сместа, се получава здрав материал.

Звучи като детска игра, но Йержи решил да се възползва от откритието си и конструирал във фермата си машина, от която започнал да прави първите прибори.

Успешното начинание се разраснало до фабрика, която вече произвежда по 15 милиона прибори годишно. Продуктите на Йержи успешно се разпространяват на европейския пазар. Приборите от пшенични трици вече се предлагат и в няколко азиатски държави и в Канада.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
Почистват от фасове плажовете във Варна
Почистват от фасове плажовете във Варна