НОВИНИ

Очаквана и убедителна победа за Володимир Зеленски на изборите в Украйна

Новият държавен глава на страната е 41 годишният актьор и комик Волoдимир Зеленски. За него са гласували 73% от избирателите, а за опонента му - Петро Порошенко - 24%. Данните са при почти изцяло обработени протоколи. Първите реакции след вота и очакванията към новия държавен глава - в следващата минута.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:32, 22.04.2019
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Очаквана и убедителна победа за Волoдимир Зеленски на втория тур на президентските избори.

Володимир Зеленски, избран за президент на Украйна: Направихме го заедно. Благодаря на всички. Няма да има патетични речи - искам просто да кажа - благодаря ви.

Никога няма да ви разочаровам каза още Зеленски. Почти веднага след края на изборния ден досегашният президент на Украйна - Петро Порошенко, призна загубата си и поздрави опонента си. Порошенко трудно сдържаше емоциите си и беше категоричен, че няма да се откаже от политиката.

;

Комик, обучаван за адвокат. Инстаграм звезда с 4,2 млн последователи. Милионер, благодарение на студиото си за развлекателни програми - така, накратко звучи биографията на Зеленски. Реакциите на избора на абсолютния новобранец в политиката не закъсняха.

Сред първите поздравили Зеленски по телефона бяха президентите на САЩ - Доналд Тръмп, Франция - Еманюел Макорн и на Полша - Анджей Дуда.

;

За телефонния разговор между Тръмп и Зеленски съобщи в Туитър специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

"Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия", добави Волкър. Той благодари и на Петро Порошенко за работата му като президент. В Туитър поздравление бъдещият държавен глава получи от и от председателя на Европейския съвет - Доналд Туск, който заяви, че Брюксел е решен да продължи да подкрепя Киев. Според Кремъл обаче е рано за поздравления.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: "Все още е рано да говорим за поздравления от страна на президента Путин към г-н Зеленски. Както и за възможността за съвместна работа. Ще се прецени според конкретните действия. Москва се отнася с уважение към избора на украинския народ, още повече че този избор е очевиден.

Поздравления за победата си Володимир Зеленнски е получил и посланиците на страните от Г-7 в Украйна. Според щаба на избрания държавен глава такава искрена подкрепа показва, че Западът е готов да си сътрудничи със Зеленски, въпреки че официалните резултати от вота още не са обявени.

Анализатори посочват, че сега вече Зеленски е истински слуга на народа - каквото е името на сериала, в който той играеше държавен глава, преди да бъде избран за истински президент на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха на 30 години Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова
Осъдиха на 30 години Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова
Местна групировка в контакт с международна мрежа стои зад атентатите в Шри Ланка
Местна групировка в контакт с международна мрежа стои зад атентатите в Шри Ланка