Новият държавен глава на страната е 41 годишният актьор и комик Волoдимир Зеленски. За него са гласували 73% от избирателите, а за опонента му - Петро Порошенко - 24%. Данните са при почти изцяло обработени протоколи. Първите реакции след вота и очакванията към новия държавен глава - в следващата минута.

Очаквана и убедителна победа за Волoдимир Зеленски на втория тур на президентските избори.

Володимир Зеленски, избран за президент на Украйна: Направихме го заедно. Благодаря на всички. Няма да има патетични речи - искам просто да кажа - благодаря ви.

Никога няма да ви разочаровам каза още Зеленски. Почти веднага след края на изборния ден досегашният президент на Украйна - Петро Порошенко, призна загубата си и поздрави опонента си. Порошенко трудно сдържаше емоциите си и беше категоричен, че няма да се откаже от политиката.

Володимир Зеленски  е новият президент на Украйна

Володимир Зеленски е новият президент на Украйна

Володимир Зеленски е новият президент на Украйна. След обработката на над 90 процента от протоколите от изборните секции в Украйна той запазва предни...

Комик, обучаван за адвокат. Инстаграм звезда с 4,2 млн последователи. Милионер, благодарение на студиото си за развлекателни програми - така, накратко звучи биографията на Зеленски. Реакциите на избора на абсолютния новобранец в политиката не закъсняха.

Сред първите поздравили Зеленски по телефона бяха президентите на САЩ - Доналд Тръмп, Франция - Еманюел Макорн и на Полша - Анджей Дуда.

© БГНЕС

За телефонния разговор между Тръмп и Зеленски съобщи в Туитър специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

"Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия", добави Волкър. Той благодари и на Петро Порошенко за работата му като президент. В Туитър поздравление бъдещият държавен глава получи от и от председателя на Европейския съвет - Доналд Туск, който заяви, че Брюксел е решен да продължи да подкрепя Киев. Според Кремъл обаче е рано за поздравления.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: "Все още е рано да говорим за поздравления от страна на президента Путин към г-н Зеленски. Както и за възможността за съвместна работа. Ще се прецени според конкретните действия. Москва се отнася с уважение към избора на украинския народ, още повече че този избор е очевиден.

Поздравления за победата си Володимир Зеленнски е получил и посланиците на страните от Г-7 в Украйна. Според щаба на избрания държавен глава такава искрена подкрепа показва, че Западът е готов да си сътрудничи със Зеленски, въпреки че официалните резултати от вота още не са обявени.

Анализатори посочват, че сега вече Зеленски е истински слуга на народа - каквото е името на сериала, в който той играеше държавен глава, преди да бъде избран за истински президент на Украйна.