Разпети петък е - най-тъжният ден от Страстната седмица, в който Божият син Исус Христос е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на хората. Тази сутрин в храмовете се изнася Христовата плащеница. В този ден от Страстната седмица постът е особено строг.

София

На този ден Исус Христос претърпява неимоверни страдания. Това е денят, в който той е разпнат на кръст, изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове. Той смири себе си и бе послушен до смърт, за да ни изкупи и спаси от робството на греха и проклятието на смъртта.

Преди почти 2000 години по пладне издигат разпятието и приковават Божия син. От двете му страни са двамата разбойници, единият се покайва и получава спасение. След пладне Исус Христос извиква: "Боже мой, боже мой, защо си ме оставил? В твоите ръце предавам духа си" и издъхва.

Римски войник пробожда тялото му с копието си, завесата на храма се раздира и мрак покрива цялата земя. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим свалят тялото, повиват го с плащеницата на Йосиф и го полагат в пещера.

​Патриарх Неофит: Християните да се вдъхновят от подвига на Спасителя

​Патриарх Неофит: Християните да се вдъхновят от подвига на Спасителя

Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Исус Христос и да го имат като пример. Това послание отправи Негово светейшество патриарх...


На това събитие са посветени и ритуалите в църквата днес. Тази сутрин от олтара на храма беше изнесена Христовата плащеница, която символизира гроба Господен. Носейки плащеницата свещениците обиколиха три пъти Разпятието Христово. По традиция миряните минават под плащеницата, за да измолят здраве и Божие благоволение.


+ Патриарх Неофит: "Сега мълчим пред страданията Господни и на вас ви пожелавам много духовни настроения и Светли предстоящи празници".

Голяма е опашката от хора, така ще бъде през целия ден във всички православни храмове в страната.

Йоана Павлова: Днес сме тука, за да почетем, да изразим своята скръб, и своето смирение пред жертвата, която Исус направи, че умря за нашите и моите грехове и ни спаси.
Стоян Стоянов: Малко по-добри да станем като общност, това си пожелавам.
Тодорка Бучинска: Всеки ден човек греши, но така или иначе трябва винаги да помоли за прошка, да осъзнава грешките си и да върви напред. Повече смирение, повече доброта, повече любов , взаимно уважение, разбирателство, всички онези християнски и морални ценности да възкръснат у нас.

Вечерта от 18 часа в митрополитската катедрала "Света Неделя" ще се отслужи Опело Христово.

Разпети петък е - най-тъжният ден в годината!

Разпети петък е - най-тъжният ден в годината!

Велики петък или Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.