НОВИНИ

Стево Пендаровски спечели президентските избори в Северна Македония

Стево Пендаровски печели президентските избори в Северна Македония. Кандидатът на управляващата коалиция получи 51,66% от гласовете. Пендаровски се изправи на балотаж срещу издигнатата от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Тя беше подкрепена от малко над 44%. За първите избори след промяната на името на Северна Македония - репортаж на специалния ни пратеник Коста Филипов.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
21:01, 06.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Република Северна Македония вече има своя пети президент и той е кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски. Неговият избор, а и целият изборен процес налагат някои сериозни извода, които са важни както за властта, така и за опозицията в страната. Първо, с избора на Пендаровски Северна Македония има своя легитимен държавен глава, като хипотетичната възможност за остра институционална криза бе провалена.

От друга страна, въпреки дефицита на демокрация, държавата показа, че има капацитет за провеждането на честен и прозрачен вот при спазване на демократичните процедури. И трето, спази се традицията от предишни президентски избори, на втори кръг да побеждава онзи кандидат, който получи гласовете на избирателите албанци. Пендаровски заяви, че иска да бъде президент-обединител и държавен глава на всички граждани.

;

Иначе република Северна Македония вече е в очакване на утрешната апостолическа визита-първа и единствена, на главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манастирът Св.Георги в Хаджидимово празнува храмов празник
Манастирът "Св.Георги" в Хаджидимово празнува храмов празник
Напрежение между българи и роми в село Кърнаре
Напрежение между българи и роми в село Кърнаре