НОВИНИ

Балотаж на президентските избори в Литва

В Литва ще се проведе балотаж на 26 май, след като на президентските избори вчера нито един от кандидатите не успя да получи необходимата подкрепа за спечелването на вота. Заради неубедителното си представяне настоящият министър-председател на страната обяви, че ще подаде оставка.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:24, 13.05.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Икономистът и новак в политиката, Гитанас Науседа излезе начело на първия тур на президентските избори в Литва. Според частични резултати той печели малко над 31% от гласовете.

На втора позиция е бившият министър на финансите Ингрида Шимоните с почти 27%.

Гитанас Науседа, кандидат за президент: Имаме много добри шансове да продължим нашата работа и може би ще успеем да посетим и останалите общини, до които не успяхме да достигнем през последните месеци.
Ингрида Шимоните, кандидат за президент: Посланието на втория тур ще бъде, че въпреки резултатите от първия тур, имаме нужда да разберем какво е важно не само за големите градове, но и за малките и регионите, за да имаме успешна страна.
;

Предизборната кампания беше доминирана от въпроса за социалното неравенство между богати и бедни в Литва.

Министър-председателят Саулюс Сквернелис, който беше един от фаворитите остава трети с около 22% от гласовете и обяви, че ще подаде оставка на 12 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчетоха завишени нива на олово във въздуха около „Нотр Дам“
Отчетоха завишени нива на олово във въздуха около „Нотр Дам“
Увеличава се подкрепата за опозиционния кандидат за кмет на Истанбул
Увеличава се подкрепата за опозиционния кандидат за кмет на Истанбул