Сгънати полиетиленови торбички, прилежно намачкани пластмасови бутилки, прибрани една в друга PVC-кофички от ... какво ли не, капачки, чинийки, чашки, прибори, всевъзможни опаковки за еднократна употреба. Който не е събирал разделно или специално за кампанията "Книги за смет", той не знае колко пластмаса само от опаковки може да натрупа едно българско семейство за няколко дни при редовно пазаруване от супермаркетите.

Седмото издание на акцията "Книги за смет" мина и отмина. Състоя се в пет града на България през уикенда. И добави нови стойности към размяната, от която всеки спечели по нещо. Тонове събрана пластмаса попаднаха там, където им е мястото - в жълтите контейнери. Добре измитите и предварително подредени опаковки улесниха процеса на преработката и спестиха немалко енергия, влагана в този процес. Нови, качествени и подбрани специално за кампанията заглавия, зарадваха почитателите на околната среда и хубавите книги - в книжен и в електронен вид.

Новото решение за изместването на акцията от една централна в повече локации дойде напълно логично - пластмасата да се предава там, където се потребява най-много ежедневно - край верига супермаркети, включена като партньор в акцията. Първите седем години на кампанията вече могат да се похвалят с десетки тонове преработени опаковки, множество получени и прочетени книги и най-вече - с промяна на навиците и усещането, че справянето са пластмасови проблеми прави всеки човек част от решението им.

Някой ще каже, че си повтаряме тази мантра всяка година, а пластмасата продължава да се трупа по сметищата. След седем години "Книги за смет" мнозина вече могат да отговорят: всеки сам избира коя еволюция да следва - тази на статуквото и на изчезващ вид или тази на промяната, която неизменно помага на хората да се адаптират към околната среда. Ако не вярвате - прочетете го; пише го в много книги...