Петима зъболекари от София са източили над 120 хиляди лева от Здравната каса. Те са с повдигнати обвинения. С подправени документи стоматолозите са отчитали неизвършвани зъболекарски услуги на деца.

От прокуратурата твърдят, че петимата зъболекари започват да източват здравната каса в началото на 2015 година. Служителка в кабинета на единия от денталните медици събира здравните книжки на повече от 1200 деца от Ямбол - предимно от ромския етнос. След това книжките се разпределят между петимата стоматолози и по документи децата стават техни пациенти.

Емилия Русинова, градски прокурор на София: Родителите са казали на кого са дали книжките. Проследен е пътят. Една от служителките в стоматологичен кабинет, тя е и попълвала амбулаторните листове. Над 1200 амбулаторни листа сме изследвали.
Петима зъболекари са обвинени за източване на Здравната каса

Петима зъболекари са обвинени за източване на Здравната каса

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина – Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техни...

В амбулаторните листове, с които се отчитат дейностите пред Здравната каса започват да се попълват извършени дентални услуги до запълването на годишния лимит за всяко дете. Изрично се изисква листът да бъде подписан от родителя, като гаранция, че детето е лекувано от зъболекаря.

Емилия Русинова, градски прокурор на София: Не са подписвани от родителите, на децата не са извършвани тези услуги.

Според прокуратурата документите са подписвани от друг участник в схемата - софтуерният специалист, който е поддържал компютрите на петимата зъболекари. Той е имал и ангажимента да представя документите пред Здравната каса, за да се извърши плащането. Двамата помагачи на стоматолозите също са с повдигнати обвинения. Прокуратурата предполага, че е възможно сумата източена от Здравната каса да се окаже много по-висока от 120 хиляди лева, както и да се повдигнат обвинения на още участници в схемата.

Проверка на БНТ: Зъболекари източват Здравната каса

Проверка на БНТ: Зъболекари източват Здравната каса

Стоматолози изписват неизвършени дейности на пациенти, за да взимат пари от касата. Това установи наш екип след сигнал на потърпевши, които се оказали...