COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сергей Станишев: Отделихме много време на вътрешни разправии

Председателят на Партията на европейските социалисти и кандидат за евродепутат от БСП Сергей Станишев апелира към избиралите на БСП "да не се отчайват". Според него второто място на БСП на вота се дължи на "вътрешни разправии" и воденото на паралелни кампании на кандидатите от листата на партията. Относно поведението на Партията на европейските социалисти в Европарламента, Станишев заяви, че те ще търсят "формиране на ново проевропейско прогресивно социално мнозинство".

от БНТ
23:18, 26.05.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Сергей Станишев - председател на ПЕС и кандидат за евродепутат от БСП: Искам да кажа на нашите избиратели да не се отчайват. Да, резултатът е разочароващ за всички нас. Не успяхме да победим ГЕРБ на тези избори, но искам да им кажа, че това не е последната битка, която водим. Ще имаме очевидно според всички проучвания 5 евродепутати, което е с един повече.

Според Станишев в БСП при предишната загуба на изборите, не се е направил истински анализ на причините за загубата. Той се опасява, че тази ситуация се повтаря и това се превръща в "системен проблем".

Станишев смята, че сред причините за изборната им загуба е отделянето на много време на "вътрешни разправии". Той смята, че замяната на единна кампания с паралелни кампании на различните кандидати в листата на БСП не може да привлече допълнителни избиратели от периферията.

Сергей Станишев: Навсякъде ме питаха защо сме извън парламента. Ако в началото този ход изглеждаше удачен, на много места след това ми казаха: Битката се води на тепиха.

За Станишев причината за ниската избирателна активност е липсата на истински европейски дебат по време на кампанията.

Сергей Станишев: Навсякъде в Европа почти има увеличаване на активността на тези европейски избори. Според прогнозите ще достигне 50% средноевропейско, което е рекордно. Навсякъде в тези страни, където има голямо увеличение на активността, се водеха наистина дебати за бъдещето на Европа. В България той беше пропуснат.

Той допълни, че мрачните прогнози за Партията на европейските социалисти не са се оправдавали и те очакват между 147 и 155 депутати в Европейския парламент. Според Станишев въпреки увеличаването на броя на евродепутатите от националистически формации, те са много по-малко от това, което се е очаквало.

Сергей Станишев: Ще работим за формиране на ново проевропейско прогресивно социално мнозинство. Естествените партньори за нас са Зелените, които получиха добър резултат. По крайната левица с комунистите, със Сириза. И либералите, те трябва да направят своя избор
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Румен Петков не е доволен от резултатите от евроизборите
Румен Петков не е доволен от резултатите от евроизборите