НОВИНИ

Румен Радев: Резултатите от изборите не опрощават политически грехове

Ниската избирателна активност държавният глава Румен Радев определи като шамар за политическата класа. По думите му, изборите не могат да са индулгенция за корупционните скандали. Днес Радев наложи и вето на промените в Закона за държавната собственост, защото според него те не ускоряват, а създават риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:43, 27.05.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За резултатите от изборите президентът Румен Радев поздрави ГЕРБ, отбеляза постижението на ВМРО и посочи, че най-големият успех е бил за "Демократична България". За БСП коментира, че трябва да обърнат много сериозно внимание на това как техните послания достигат до хората. Но допълни, че това се отнася за всички партии. По повод вота президентът акцентира на две послания - първото, че резултатите не опрощават политически грехове.

Румен Радев - президент на Република България: Все по-отчетливо го забелязвам, това е тенденцията - и политици, и анализатори, коментатори да говорят, че виждате ли тези избори, могат да бъдат един вид индулгенция за корупционните скандали. Това е погазване на правовата държава. Изборите са политически акт, те не могат да заместят прокуратурата и съда и не могат да опростят грабителство и престъпления."

Второто послание на държавния глава беше за ниската избирателна активност. Той призова партиите да направят сериозен анализ на своите програми и платформи.

Румен Радев - президент на Република България: Рекордно ниската избирателна активност. Тя според мен е, не само шамар към политическата класа от огромното мнозинство от българите. Тя е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има минимум 2 пъти по-голяма избирателна активност. Това показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа.

Президентът задочно отговори и на коментари, в които беше замесено името му. Той заяви, че неговите критики към управлението не са от вчера и не са обвързани с никоя партия и предизборна кампания. Определи ги като систематични и свързани с корупцията и беззаконието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия преговорите за нови коалиции в Европарламента започнаха
В Германия преговорите за нови коалиции в Европарламента започнаха
Винъс Уилямс отпадна в първия кръг на Ролан Гарос
Винъс Уилямс отпадна в първия кръг на Ролан Гарос