Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Целият Североизточен район на България вече отговаря на нормите за качество на въздух, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му, големите градове като София и Бургас намаляват стойностите на замърсяване на въздуха с всяка година.

Министърът изтъкна, че се очаква следващата година десет български общини да подменят градския си транспорт, като ресурсът за подобряване на чистотата на атмосферния въздух се усвоява добре.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: На 28 май след дълги преговори с ЕК отделихме нов ресурс от около 380 млн. лв. за десет общини, които имат възможност да кандидастват за смяна на градския транспорт с трамваи, електробуси и тролейбуси и евентуално към края на годината - още 80 млн. за фини прахови частици от битовото отопление за онези общини, които не можаха да кандидастват.

Предстои да се реши на европейско ниво как да се регулира движението на стари автомобили в ЕС, които не отговарят на еко изискванията, като Министерството на транспорта вече поема нужните действия, обясни министър Димов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Следим качеството на въздуха вече онлайн

Следим качеството на въздуха вече онлайн

От днес можем да следим качеството на въздуха в определено населено място в реално време. Достатъчно е да влезем в новата система за информиране, коят...